Дългата и мултинационална история на джапанките

Eдни от най-предпочитаните обувки за лятото винаги са били джапанките. Но замисляли ли сте се каква е тяхната история и защо дори и сега те продължават да бъдат толкова популярни сред малки и големи? Днес ще ви разкажем три факта за тези любими обувки за лятото и вярваме, че ще останете повече от изненадани.

Откъде идват джапанките?

Ако трябва да бъде напълно честни, джапанките имат дълга и мултинационална история. Първите джапанки са били носени още 4000 години пр. Хр. и затова съдим от открити скални рисунки в люлката на историята Древен Египет. На външен вид изглеждат точно както джапанките, които познаваме днес, и това ни показва една особена стабилност в развитието на този така желан продукт. По-късно в Европа е открит нов чифт, който е бил направен от растението папирус и в установено, че вероятно са били произведени около 1500 г. пр. Хр. отново на територията на днешен Египет, предвид използвания материал.

Още рисунки или останки от джапанки са открити и при други древни народи, живели на територията на Рим, Индия, Гърция. Всички те изглеждали по един и същ начин, но са били направени от различни материали, което е довело до използването на различно име и затова и днес са познати във всяка една точка на земното кълбо.

Как джапанките са станали популярни?

Джапанките, които всички много добре познават, произхождат от традиционните японски сандали зори, които американски войници пренесли в Щатите след Втората световна война. Това можете да го научите навсякъде. Джабс, наименованието на японците, скоро се пренесло върху обувките – джапанс, сандалс, джапс. Ето ви джапанки. Само дето никой в Америка не ги нарича джапс тези обувки. Наричат ги джандълс, флип, флопс, флапис. В социалистическа България е навлязъл термин, който запазва в себе си английско звучене – джапанки от Япония. Защо не просто японки? Нека преди това проверими и няколко други възможности.

Джапанката не много сложна обувка, а и на нас не ни трябват американците, за да имаме връзка с Азия. Още в древен Египет са носели подобни обувки. Римската империя ги е познавала, Близкия и Далечен Изток също. И тук идва нещо интересно. Сандал е дума, която в Европа е благодарение на гърците, но те я имат от персийците. На хинди, урду и персийски джапал е отворена обувка – джапанка. Виждате близостта между думата джапал и джапанка. Не можем да изключим напълно някаква разновидност на тази дума, да я имало по нашите земи, още повече, че джапам е прабългарска дума и е много стара. Езикът преди Освобождението и до средата на XX век има думата джапам, но няма предмет джапанка. Тоест обувка за джапане. Ние имаме налъми, което е горе долу същото, но не и джапанки. Така че, уви, трябва да изоставим тази красива теория, признаваме, за персийския произход в езика ни на джапанка, което всъщност не означава, че джапал не е корена на сандал.

Да се върнем на японците и американците. Новите открити обувки станали много популярни в Щатите, особено за баня или море. Това е в края на 50-те години. Нещо повече, и други региони ги преоткрили. Южна Америка например. В Бразилия започват производството на абаянс, хавайки. Затова и до днес имаме бразилско знаме на един определен вид джапанки. И какво става? Бразилците ги наричат хавайки. Но това име се разпространява и в околните страни, включително и в Куба. Късно е да им се вика кубинки. Кубинките вече сме изяснявали как са се сдобили с името си.

Социалистическият блок научава за този вид гумени налъми в средата на 60-те години и започва да ги произвежда. Американската линия трябва да се изличи обаче, както и хавайската. Какво е това? Те ли са ги измислили, та това е азиатска обувка. Ето как в Съюза започват да ги произвеждат под името виетнамки. В Чехия е същото – виетнамки. Обаче в Полша и у нас са японки. Защо не сме се подмазали на руснаците с виетнамки? И след като сме последвали поляците, защо казваме джапанки, а не японки. Тук на помощ на популярната традиция идва доброто старо джапане. Вижте колко е интересно. Първите внесени от Полша японки се наричат, къде шеговито, къде сериозно джапанки. Заради Япония произнесена на английски, но и заради джапането и джапалите от Персия. Между другото в някои региони се казва още терапали на подобни обувки. Ето как тези обувки са истински културни посланици между регионите. От Япония през Щатите, Хавай, Южна Америка, Карибите, Социалистическият блок, Виетнам, Полша, за да срещнат Персия у нас.

Как джапанките се грижат за нас?

Колкото и парадоксално да звучи, истината е, че джапанките се грижат за нас и здравето ни през лятото. Как се случва това? С увеличаването на замърсяването по плажовете можем да открием все повече отпадъци, бутилки, стъкла, цигари и други. От една страна носенето на джапанки ще предотврати евентуално нараняване на ходилото. От друга страна тези отпадъци създават условия за развитие на различни бактерии и гъби, които се развиват изключително добре по кожата ни и това могат да доведат до развитие на инфекции. Ето защо носенето на джапанки през лятото на плажа е един от най-полезните съвети, които можем да ви дадем.

За разлика от джапанките обаче, любимите ни спортни обувки например нямат толкова дълга история, но това не пречи те да са едни от най-предпочитаните обувки и днес, защото се оказва, че много по-рядко стигаме до плажа, отколкото до залите за тренировка. Каквито и обувки да изберете това лято, помнете, че най-важното е да се грижат за ходилата ни и да ни предпазват от травми и наранявания, за да можем да се насладим пълноценно на  слънчевите дни!