Почетоха паметта на жертвите на Старозагорското клане

На 19 юли 2021 г. Община Стара Загора и Старозагорската митрополия организираха общоградско възпоменание на загиналите мирни жители от града и района, при опожаряването на Стара Загора и Старозагорското клане през 1877 г.

Старозагорци се събраха в 17.00 часа в църквата „Света Троица”, където свещеници отслужиха вечерня, посветена на Св. Пророк Илия. На нея се помолиха и за упокоение душите на загиналите по време на изтребване на старозагорското население от турския башибозук.

След това  тръгна литийно шествие до Мавзолей–костница „19 юлий 1877”. Там бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града старозагорци.Венци бяха поднесени от Община Стара Загора и Общински съвет Стара Загора, цветя поднесоха и много граждани.

По време на драматичните събития в града и района са избити над 14 хиляди българи. Повече от 1000 местни жители умират от глад и гонения. Отвлечени са над 10 хиляди млади жени, момчета и момичета. Само в църквата „Св. Троица“ са изклани близо 2500 души.

През 2021 г. се навършват 144 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската война. Община Стара Загора ще отбележи годишнината със специална програма.

Павлина Дудева