Националното турне на „Случаят Бедечка“ продължава

Прожекция в Стара Загора с апел за подкрепа на петицията за запазване на градските паркове

Прожекцията е с подкрепата и на Творческият колектив „На улицата“ – мрежата, която се създаде около творческите места по уличката „Сава Силов“. Преди година, филмът беше представен премиерно в Къщата на Архитекта в Стара Загора .

Лентата представя едно лично пътешествие, което започва от родния град Стара Загора и преминава през три континента. С любопитни примери за усилията на гражданското общество в Берлин, урбанистичен проект за устойчив град в панамската джунгла и среща с коренното население на Венецуела – филмът търси широк поглед за значението на зелените градски площи и проблемите, които съпътстват трансформацията им в България и по света.

Прожекцията е част от националното пътешествие на „Случаят Бедечка“. Турнето започна преди месец в Бургас, премина през Пловдив, Велико Търново и в София. В препълнения летен театър в Синеморец филмът беше показан съвместно с краткия филм „Гласовете на Синеморец“, който представя подобен казус свързан с морското градче. Прожекциите преминаха при засилен интерес, а след всяка от тях, видяното от зрителите предизвика оживени дискусии.

На 12-ти и 13-ти август 2021 г. предстоят прожекции в рамките на младежкия фестивал FunCity във Варна. Проектът се готви и за посещение на още няколко града и екологични фестивала из страната. Прожекции ще има и в чужбина. За тях можете да научите през сайта на филма или фейсбук страницата на проекта. 

Творческият екип:

Продуцент и режисьор на филма е Димана Шишкова. Тя е завършила геоекология в университета в Карлсруе, Германия. При научна експедиция във Венецуела с коренното население Пемон, Димана открива страстта си към културната антропология и желанието за близко общуване с чуждите култури. Разказването на истории и показването на различни гледни точки пък я насочва към документалното кино. В момента Димана живее в Берлин, където работи като видео продуцент за интернационална информационна агенция.

Плакатът и анимациите във филма са дело на визуалния артист Стефка Бенишева, която живее и твори във Франция, а през 2016 г. се дипломира в специалност анимация в Брюксел. Музиката във филма е дело на мултижанровия проект Doesn’t Frogs, италианския композитор на филмова музика Federico Truzzi и старозагорския хип-хоп изпълнител LPG.

Петицията:

Междувременно, Димана Шишкова популяризира и обща петиция за запазване на градските паркове и градини. Повод за обединението са продължаващите строежи в Морската градина във Варна, неяснотата около парк „Бедечка“ в Стара Загора, изтичащите срокове за отчуждаване на терени в паркове като Южния парк в София и множество подобни казуси в цялата страна.

Текстът е изготвен и съгласуван в съвместна работа с Първан Симеонов и Запазете Бедечка, Андрей Ралев от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Спас Узунов и Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие, Иван Радев от Зелени закони, Гергана Пирозова от ДА СПАСИМ БОРИСОВА ГРАДИНА, приятели на каузата от Да защитим Бунарджика от незаконното строителство и Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург.

Петицията е адресирана до три ресорни министерства, 46-тото Народно събрание и шестте водещи партии в него. Можете да бъде подписана през следния линк: https://www.peticiq.com/328518) (За да е валиден “подписът” е нужно той да бъде потвърден през е-мейл.)
Предлаганата програма от мерки цели гарантиране на публичност и прозрачност на процедурите засягащи зелените площи, както и достъп до правосъдие за всички граждани и техните организации. Тези промени могат да решат някои от най-неотложните проблеми свързани както със защита на зелените площи в населените места, така и със застрояването на Черноморието ни.