Ветеринарни лекари от Тракийския университет в наш филм във фестивала в Кан

На 14 юли 2021 г. в Кан се състоя премиерата на българския филм „Жените наистина плачат” (Women Do Cry), единственият филм, който ни представя на фестивала в програмата „Особен поглед”. В него участват номинираната за „Оскар” Мария Бакалова, Йосиф Сърчаджиев, Ралица Стоянова, Весела Казакова и ….трима ветеринарни лекари от Тракийския университет в Стара Загора. Това са Руско Петров, оперативен управител в Спасителния център за диви животни и докторант в катедра „Генетика и развъждане”, Стефка Димитрова, главен ветеринарен лекар на Центъра и Моника Тонева, асистент в секция „Биохимия”. Във филма тримата спасяват простреляна нарочно от ловец докато мъти в гнездото си на един комин, невинна бяла щъркелица. Макар и не главни герои, тримата ветеринарни лекари изпълняват ролите си отлично, просто защото играят себе си, пресъздават ежедневието си, в което спасяват стотици птици, жертва както на природните стихии, така и на човешката низост и жестокост.
Само така можем да наречем стрелбата по женски щъркел в гнездото му или убийството на рядък вид, попаднал в Червената книга на природата Царски орел, маркиран с пръстен и отгледан с толкова много любов?
Филмът е базиран на реални събития, сценарият е на Биляна Казакова, а критиката определи лентата като обвинителен акт за отношението в България към жените и съществата от женски пол, за поведението на мъжете като хищници, които смятат, че всичко им принадлежи.
Белият щъркел е много силен символ във филма, а ветеринарните лекари потвърждение на крилатата фраза, че те лекуват човечеството.
Снимките са любезно предоставени от Спасителния център за диви животни.
Фотограф е Яна Андонова
Стоянка Пастърмова