Фото-документална изложба представя Стара Загора през последните 150 години

На 19 юли 2021 г. в алея „Стара Загора“ в парк „Пети октомври“ се откри фото-документална изложба на тема „150 години с името Стара Загора“. Върху 28 платна около 300 фотографии, документални и обяснителни текстове, запознават посетителите с важни събития, белязали времето от 1871 г. до сега.

През пролетта на 1871 година в Цариград заседава Първият български църковно-народен събор. Той изработва Устава  на Новооснованата Българска екзархия.

На Събора Ески Загра е представена от Хаджи Господин Славов. По негово предложение се създава и Старозагорска епархия, с център Ески Загра, която трябва да бъде оглавена от епископ Загорский. След решенията на събора започва да се утвърждава името Стара Загора“, разказа Райна Антонова, уредник в отдел  „Нова история“ в Регионален исторически музей (РИМ).

През ХІХ в. „Стара Загора се утвърждава като търговски и културен център. Съвсем естествено тук се подготвя въстание. За съжаление пламъците на Руско-турската война 1877-1878 г. изпепеляват града“.

Посетителите на изложбата ще могат да се „разходят“ из правите улици, проектирани от Лубор Байер, „да се срещнат“ с изтъкнати старозагорци, строители на новия град, да си припомнят знакови сгради, паркове и събития.

Условно, изложбата е разделена на специализирани сектори с акценти от градоустройството и строителството, икономическото и общественото развитие на града, носещ името Стара Загора вече 150 години– училища, обществени и частни сгради, занаятчийници и фабрики, на музеи, галерии, културни институти и пр. духовни центрове.

Не е известно кога са засадени първите кипариси в Стара Загора. В началото на ХХ в. те вече красят алеи в Аязмото. Величествено се издигат и на главната алея пред общината. На много от пощенските картички, Стара Загора е рекламирана като „градът на кипарисите“. Циклонът от 1928 г. изтръгва почти всички кипариси.

От години Стара Загора си е извоювала привилегията да прибавя към името си поетичното определение „град на липите“. И старозагорци, и гостите на града, всяка пролет се опияняват от дъхавия аромат, витаещ денонощно по улиците и площадите, влизащ в домовете, достигащ до сърцата и умовете. Не един и двама са приятелите и гостите на Стара Загора, отнесли със себе си ароматен спомен от липовия цвят.

Трудно е да се определи откога в Стара Загора се засаждат масово липи. Има различни предположения. На някои от снимките и картичките в началото на ХХ в. в градската градина се виждат кипариси, а по централните улици – съвсем млади дръвчета.

В обявление на градското общинско управление от 1912 г., публикувано във вестник „Старозагорски глас“ се съобщава, че ще се проведе търг за продажба на цвета от липовите дръвчета по тротоарите на улиците. Щом ще се продава цветът, значи не са били никак малки дръвчетата.

Една от най-правдоподобните и доказани версии е, че за първи път кметът на Стара Загора Аспарух Луков, официално изрича това определение. На 1 август 1939 г. в града се отбелязва годишнината от боевете за Стара Загора. По този повод кметът произнася слово по Радио Стара Загора. Той описва историческия път на града, характеризира съвременното стопанско и културно състояние и отбелязва: Градът има три градски градини. Почти по всички улици на града са засадени липи и затова някои наричат Стара Загора „град на липите“.

Целта на изложбата е не да даде пълни и задълбочени знания за живота в Стара Загора през последните 150 години, а да провокира интереса и любознателността на гражданите и гостите на града, които да посетят съответните институции и да научат всички подробности.

Изложбата, която се финансира от Община Стара Загора, е дело на три дами, дълбоко свързани с миналото и настоящето на хилядолетния град – Величка Койчева, дългогодишен историк, Почетен гражданин на Стара Загора, Снежана Маринова – дългогодишна библиотекарка и бивш директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Райна Андонова, уредник в РИМ.

Изпълнението на таблата е дело на Цветан Цетъшки.

Зам.кметът по културата в Община Стара Загора Милена Желева присъства на откриването на експозицията. Тя благодари на творческия екип за положените усилия и уточни, че през месец август т.г. един от организираните безплатни градски турове на тема „Стара Загора – неразказани истории по правите улици“, ще бъде посветен на изложбата „150 години с името Стара Загора“. Гид ще бъде Снежана Маринова.

Изложбата ще остане до 18 септември т.г., когато ще бъде заменена с експозиция, посветена на Международния фестивал на куклено-театралното изкуство „Пиеро“, който ще се проведе от 24 -29 септември 2021г.

Росица Ранчева