Оригиналната панамена шапка — „произведена в Еквадор“?

Дали купувачът е измамен? За един страничен наблюдател това може да изглежда така. Та клиентът е платил 300 долара за една оригинална панамена шапка! Но продавачът я изважда от кутия, на която ясно пише „Произведено в Еквадор“. Дали това е измама? Разбира се, че не. Всъщност истинската панамена шапка действително се произвежда в Еквадор. Но как се е появило това погрешно название? И защо такава шапка ще струва стотици долари?

В средата на 19–и век златотърсачи преминали Панамския провлак, отивайки за Калифорния. Там те си купили шапки, които били внесени от Еквадор. След време шапките станали известни с името на мястото, откъдето били купени, а не откъдето произхождали. Така или иначе, панамената шапка станала много популярна. През 1849 г., например, от Еквадор били изнесени над 220 000 от тях! След това, през 1855 г., един французин, който живеел в Панама, представил шапките на световното изложение в Париж. Нежният материал направил силно впечатление на френските ценители на модата, някои от които дори го описали като „сламен плат“. Скоро било трудно човек да си представи, че ще носи друг стил шапка!

В началото на 20–и век популярността на панамената шапка нараснала, когато в световната преса се появила снимка на американския президент Теодор Рузвелт, носещ модно фино. Търсенето на елегантните шапки се увеличило. Известни компании започнали да ги разпространяват по целия свят. През 1925 г. в Турция осъвременяващи закони забранили традиционния фес и въвели носенето на панамени шапки. Към 1944 г. панамената шапка вече станала най–важната изнасяна стока от Еквадор.

Към втората половина на 20–и век популярността на шапките намалява. Но въпреки това фино изплетените еквадорски панамени шапки запазват очарованието си. Всъщност опитни майстори на шапки по целия свят си съперничат в производството на най–добрите модели. Известни хора от миналото и настоящето са очаровани от елегантността на панамената шапка. Тя краси главите на Уинстън Чърчил, Никита Хрушчов, Хъмфри Богарт и Майкъл Джордан — да споменем само някои от тях.

Разбира се, има евтини, масово изработвани имитации на оригиналната панама. Но много от тях се нацепват, други запарват главата. За разлика от това оригиналната панама е лека и проветрива и не се износва цял живот. Всяка една е ръчно изплетена и затова е уникална. Цената варира от няколко долара за долнокачествени шапки до над 1000 долара за единствените по рода си суперфинос от Монтекристи. Качеството се определя от това, колко е тънка и правилна плетката, както и от устойчивостта на цветовете. Но това, което винаги трябва да се помни, е че оригиналната панамена шапка се произвежда само в Еквадор.

Направата на панамена шапка

Как се прави панамената шапка? От подобно на палма растение се добива гъвкава, но все пак устойчива слама, наречена токиля. Крайбрежните низини в Еквадор осигуряват идеални условия за растежа и отглеждането на това растение. Смята се, че еквадорските занаятчии, произвеждащи шапки, са сред най–добрите плетачи в света. И само каква деликатна работа вършат те! Изплитането на една висококачествена суперфино от Монтекристи може да продължи шест месеца и дори повече. Всяка сламена нишка в шапката е доста къса. Въпреки това в една оригинална панамена шапка трудно може да се различат началото и краят на отделните нишки. Освен това нишките са толкова плътно изплетени, че дори вода не може да проникне през тях!

Град Монтекристи е известен с великолепните си ръчно изплетени шапки. Майсторите от областта на Монтекристи плетат рано сутрин или късно следобяд, така че екваториалната горещина да не повлияе на гъвкавостта на нишките. Те започват дъното на шапката, като от сложно навързани нишки изплитат много прецизно кръг след кръг, докато постигнат желания диаметър. След това дъното на шапката се поставя на дървен пън с формата на цилиндър, така че ръцете на занаятчията да могат пъргаво да се движат в кръг надолу, докато той изплита останалата част на шапката. След много седмици труд, майсторът продължава да плете под прав ъгъл, за да оформи периферията. Направата на известната панамена шапка завършва с основно почистване, измиване и избелване и други довършителни работи.