Две световни оперни звезди триумфираха в „Тоска“

Събитието се случи на 16 юли 2021 г. на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ в Стара Загора. Приятните изненади започнаха още с влизането на публиката. На юг и на запад от сцената беше разположен амфитеатрално нов аудиториум, с нови, удобни столове за комфорта на зрителите. Другото впечатление беше от огромното сценично пространство на няколко нива. С изключение на първо действие операта „Тоска“ е почти камерна, а тези изчистени терени обещаваха неочаквани ситуации. Заети бяха абсолютно всички места + „камъните“ като ложи. Имаше и много гости от страната, за да задоволят любопитството си от представянето на двете световни звезди – Цветелина Василева в ролята Тоска и най-добрия съвременен вердиев баритон Желко Лучич в ролята на Скарпия.

Режисьорът на постановката Огнян Драганов и главният диригент проф. д-р Ивайло Кринчев представиха в пълния блясък една класическа „Тоска“, но с много допълнителни сценични детайли, за да изведат още по-ясно заложените идеи в трагедията, вдъхновила гениалния композитор Джакомо Пучини. Трябва да споделя изчистената, но много функционална сценография на Венцислав Петров и Иван Господинов, придружена с прожекции и ефекти, както и костюмите, дело на Денис Иванов.

Когато гостуват големи имена, представленията се вдигат с няколко степени. Тази „Тоска“ ще се запише със златни букви в историята на Държавна опера Стара Загора като върхово постижение във всяко отношение – оркестър, хор, миманс, прекрасни солисти и разбира се възхитителното представяне на златната певица на България Цветелина Василева и на големия Желко Лучич. Бързам да спомена и другите солисти, които не отстъпваха на звездите – Каварадоси – Ивайло Михайлов, Анджелоти – Александър Марулев, Клисар – Иван Кабамитов, Сполета – Ивайло Йовчев и др.

Цветелина Василева пресъздаде героинята си Флория Тоска, също актриса, отдавайки й се всецяло без усилие, с безукорно гласово изпълнение, с ярка чистота и поведение…През целия спектакъл бяхме свидетели на преобразяването на една фина примадона в кокетка със самочувствие, влюбена красива жена, интелигентна, чувствителна и ранима, болезнено ревнива, жертвоготовна, горда, силна, решителна, безпощадна. Нейната централна ария във второ действие „Аз живях за изкуството“ беше не толкова и само молитва към Бог, който в този върховен момент я изоставя, а равносметка за живота й, за прекършените й мечти, за обратите на съдбата.

Старозагорската публика обича Цветелина Василева – златната певица на България, която няколко пъти гостува в „Турандот“, също от Пучини. Пяла е в най-престижните оперни театри по света като Метрополитен опера в Ню Йорк, Кралския оперен театър Ковънтгардн в Лондон, Щаатс опера в Берлин, Брюксел, Амстердам, Глазгооу, Торонто, Санфранциско, Чикаго, Токио, Москва, Прага и мн. др. в Европа, САЩ и Азия.

Ах, този Скарпия, този Скарпия..! Като че ли когато Пучини е писал музиката, е имал предвид именно Желко Лучич – огромен цветист глас, огромен талант, огромен артист! Всичко писано за него, на „живо“ е в пъти повече. Да, наистина почувствахме, че от шефа на полицията барон Скарпия „трепери целият Рим“. Зад красивата външност на джентълмен се крие звяр, безсърдечен убиец, безчестен съблазнител, подъл развратник и мазохист. Скарпия на Лучич ще остане, според мене, модел, образец за подражание за годините напред от онези, които се стремят да интерпретират този сложен образ. От мигът, в който се появи на сцената по средата на първо действие до края на второ, когато Тоска го пробожда с нож, той беше властелинът, който управлява света около себе си.

Участието на Желко Лучич в „Тоска“ е неговия дебют на българска сцена. По думите му е останал влюбен в зелена и сърдечна Стара Загора и очарователната й и интелигентна публика.

През новия творчески сезон, най-вероятно за откриване на Фестивала на оперното и балетното изкуство в началото на ноември, той отново ще гостува в премиерата на „Бал с маски“ от Верди.

Спектакълът завърши с продължителни аплодисменти и скандиране:“Скарпия! Скарпия! „Тоска“…

Празникът на духа продължи с честване на 30 години сценична дейност на Цветелина Василева. По този повод Поздравителен адрес от името на Държавна опера Стара Загора връчи директорът Огнян Драганов. Той пожела здраве и „още три пъти по толкова да ни радва“. Актрисата получи и Почетния плакет на операта, който се връчва да особени заслуги към голямото оперно изкуство.

Имам изключителната чест и удоволствие да връча най-престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – Златна лира за високите художествено-творчески постижения и по повод 30 години на сцената на Цветелина Василева“. Това каза Станислав Почекински, председател на Съюза. Публиката отново аплодира горещо заслуженото високо отличие и признание.

Големият Желко Лучич също получи Почетния знак на Държавна опера Стара Загора и тениска с текст „Аз обичам Старозагорската опера“.

Преди началото на представлението директорът на операта съобщи на публиката за големия подарък, който театърът е получил – новонаправените трибуни.

Сега са направени около 40% , съобщи г-н Драганов.- Сърдечно благодаря на нашите приятели за тяхната безценна помощ за нашата публика, за Стара Загора:– Славин Янакиев – изпълнителен директор на „Прогрес“, Георги Чахов – управител на фирма „Чахов ООД; Живодар Терзиев – управител на строителната компания „Зара“, Димитър Панев -управител на фирмата „Платеник“; Кирил Михайлов – управител на „Железник-М“; инж. Румен Райков – управител на фирма „В и К“ Стара Загора; Цветан Цветков – управител на „Разцвет“ ООД и д-р Станимир Трошев.

Благодаря Ви ,скъпи приятели! Всичко това, което правите, правите за града си. Така оставате в живата памет на това, което изкуството може да съгради за следващите поколения.

Благодаря Ви и дълбок поклон!“

Росица Ранчева