Кафтанът – любимо лятно облекло на дамите

Кафтан (на персийски: خفتان), може да се срещне и като кавтан, е „рокля“ за мъже, предимно от персийски, османски или марокански произход. Свързва се като правило с мюсюлманското облекло. Обикновено се закопчава с копчета отпред, пристегнат е в кръста и е дълъг почти до земята.

Широко и направено от груб плат палто, наречено кафтан, описва като част от екипировката си арабският пътешественик ибн Фадлан в своя пътепис от 921 г.

Понякога кафтаните имат златни петлици (от 6 до 8) с пискюли отпред. Изработени са от различни материали като сатен, кадифе, тафта, вълна или памук, а при богатите са и богато украсени. Хипитата по време на 1960-те и 1970-те поради тяхната слабост към източните религии, се обръщат и към кафтана като модно облекло.

Има някаква пряка зависимост между покачването на температурите и времето, което искаме да прекараме пред гардеробите си. Колкото по-осезаемо напредва лятото, толкова повече ни се иска да облечем нещо ефирно, леко, практично, но и винаги обещаващо стилно. Дреха, която едновременно да ни даде свобода и безгрижие! Именно в тази лятна концепция за стил, доста успешно се вписват кафтаните, като една идея по-смела алтернатива на класическите рокли.

Кафтаните се радват на особено специално внимание в Мароко, където биват носени от жените, както като ежедневни, така и като официални дрехи, в зависимост от материите, от които са ушите. Подобно на много други характерни национални костюми обаче, кафтаните също успешно преминават граници и континенти, и днес можем да ги срещнем буквално навсякъде. Особено през лятото. Главна заслуга за това разпространение има дизайнерът Ив Сен Лоран, който пръв включва мароканските одежди в своя колекция висша мода, в средата на миналия век. Веднъж представена в света на модата, всичко останало свързано с тази интересна дреха е поверено в ръцете на времето. А то пък на свой ред изглежда е било особено благосклонно към кафтаните, защото днес ги познаваме като символ на елегантност и бохемска свобода. И разбира се – като един от най-изразителните синоними на лятото!

По своята най-характерна същност кафтанът представлява свободна роба или своеобразна риза, обикновено с широки, дълги ръкави. Материите, използвани най-често за изработката са памук, лен или коприна, а цветовете варират във всевъзможни нюанси и комбинации. Актуални са и моделите с бродерии, пискюли, както и тези с плетени колани. Всъщност колкото по-ярки и смели десени и детайли изберете, толкова повече възможности да изразете себе си ще получите. Възползвайте се, няма по-подходящо време от лятото!

От Интернет