Ученици от Професионалната гимназия „Проф. Минко Балкански“ представят България на форум в Тайван

Филмът на братята  Божидар и Иван Каневи  е едно от българските представяния на финалите на World Mathematics Invitational в Тайван.

Анимацията на двамата талантливи ученици ни пренася  преди 500 години  в Италия, люлката на Ренесанса. Страната, дала на човечеството според думите на Феликс Клайн, великото изкуство – алгебричното решаване на кубичните уравнения. Това е постигнато благодарение на усилията на четирима италиански учени – Сципион дел Феро, Николо Тарталя, Джероламо Кардано и Луиджи Ферари.

За тях разказват във филма си братята Каневи.

Амбицията им е да усъвършенстват филма и  да покажат окончателната версия през 2022 г., когато в Сингапур ще се състои финалът на турнира по решаване на алгебрични уравнения и финален диспут.

Между временно стана ясно, че  най-новото училище в Стара Загора Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, където учат Иван и Божидар  Каневи, е в челната тройка на училищата от област Стара Загора по бал на приетите ученици в него.

На електронната страница на училището е написано:

Изключително щастливи сме да споделим, че САМО ГОДИНА след създаването си, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ вече е сред най-предпочитаните гимназии в Стара Загора!

Благодарим на всички учители, ученици, техните родители и всички специалисти и ИТ сектора, които са безрезервно зад нас в мисията ни да създадем нашето училище на бъдещето! Общите ни усилия и неуморна работа вече дават резултат!

От днес вече стартира и записването, като напомняме на всички ученици и техните родители, че срокът е до 16. юли 2021 г.

Очакваме Ви и благодарим за доверието!“

Любомир Любенов