2438 кандидат гимназисти са приети на първо класиране

Кандидат гимназистите за училищата в област Стара Загора за новата учебна 2021/2022 година са 2566. От тях на първо класиране са приети 2438. Това съобщи за Dolap.bg Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието (РУО) . 128 не са класирани. От тях 13 са от други региони.

Причините за некласираните кандидати са различни. Една от тях е малък брой посочени желания. Друга е по-нисък бал. Тези 128 ученици няма да останат без училище, само че трябва да изчакат. На второ класиране те автоматично участват без да подават допълнителни заявления.

Класираните бъдещи осмокласници трябва от 14 до 16 юли 2021 г. да отидат в училището, в което са класирани и да се запишат, ако са по първо желание. Ако са на второ и следващи желания, могат да участват за второ класиране, като подадат заявление за участие.

Ако например ученикът е класиран на четвърто желание в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и това му харесва, също отива в училището и се записва. Обаче, ако желае да се пробва на по-предни желания – второ, трето , пак отива в училището и подава заявление за участие във второ класиране, като мястото от първото му се пази. За второ класиране или се класира на същото място, или се изтегля на по-горно желание. Тези вероятности са съществуващи.

Когато се проведе и второто класиране, г-жа Димитрова препоръчва задължително записване. При третото класиране отново се подават заявления, пренареждат се желанията, но се участва само за свободните места, които не са толкова много, както сега.

Отново сроковете за записване: от 14 до 16 юли 2021г.- записване на приетите при първо класиране; до 20 юли се обявява второто класиране; до 22 юли се записват класираните на втория етап; на 23 юли се обявяват свободните места за трето класиране. Има два дни за подаване на документи – пак в училището гнездо или онлайн, но само за свободните места.

Всички подробности по етапите на записване, срокове и пр. са качени на сайта на РУО.

Там е качен също и минимален и максимален бал на всяка паралелка ввъв всяко училище в областта. Единствено квоти за прием на момичета и момчета се отнася за ГПЧЕ „Ромен Ролан“.Така че всички могат нагледно да видят какви са баловете и да се ориентират.

Например: В паралелка „софтуерни и хардуерни науки“ на ППМГ „Гео Милев“ минималният бал е 407, а максималният -497.250 (при максимален брой 500). В ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – „немски с английски език“ – минималният бал е 428.500, а максималният -492; В ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ при „приложен програмист“ – минимален бал 243, а максималният – 461.500, в „системен програмист – минималният бал е 221, а максимален – 461.; В ПГСАГ „Л. Байер“ – „строителство и архитектура“ 329 е минимален бал и 395.500 – максимален, в СУ „Иван Вазов“ – „приложна математика“ – минималният е 197.500, но максималният е 436.

Преди първо класиране е закрита само една паралелка в ПГ „Петко Стайнов“ – козметик, за която не е имало нито един желаещ.

Росица Ранчева