Номинации за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2021 г.

ДО

Мария Динева

Председател

на Общински съвет-Стара Загора

 Относно: Предложение за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на Силвия Томова – художествен ръководител на Балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора

Уважаема г-жо Динева,

През изминалите няколко години културният живот в Стара Загора е силно свързан със Силвия Томова, изградила солидна балетна трупа, която се превърна във водеща формация в България и според мнозина познавачи на балетното изкуство в момента е най-добрият балетен състав на България.

В състава има балетисти от цял свят, млади, целенасочени и одухотворени артисти, силно отдадени на балетното изкуство.

Независимо от трудностите прези изминалата година, те не напуснаха Стара Загора, а останаха тук само и само да танцуват и да създадат един емблематичен спектакъл на балета „Спящата красавица“ – един от върховете на световното балетно изкуство.

В разговорите си с балетистите многократно  са изтъквали, че са в Стара Загора, за да работят със Силвия Томова.

Наблюдавайки музикалния живот в Стара Загора от 50 години, мога твърдо да заявя, че Силвия Томова е от онези 4 или 5  артисти през тези години, които притежават всички качества, като целенасоченост, устременост, работоспособност, последователност и всеотдайност и не на последно място завидни организационни качества, които допринасят за яркото културно равнище на града ни.

Удостояването със званието „Почетен граждадин на Стара Загора“ на Силвия Томова ще бъде признание, както за постигнатото до сега на Старозагорска сцена, но ще бъде стимул за цялата трупа за бъдещето.

Вярвам в мъдростта на членовете на Общинския съвет за вземане на това справедливо решение.

С уважение:

д-р Валентин Петров

СИЛВИЯ ТОМОВА e възпитаничка е на прословутата елитна Държавна балетна академия “А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург, Русия. Нейната успешна творческа кариера е свързана с Националната опера и балет, където е прима балерина и има над 90 изиграни главни роли в класически и модерни балетни заглавия. Емблематични са нейните изпълнения в ролите на Одета – Одилия от “Лебедово езеро”, Мирта от “Жизел”, Маргарита Готие от “Дамата с камелиите”, Демна от “Огненият танцьор”, Елина от “Козият рог”, Есмералда от “Парижката Света Богородица”, Поли от “Бумеранг” и др.

Участва в различни телевизионни и филмови продукции. Лауреат е на Международните балетни конкурси във Варна, Осака, Париж и Москва. Многократно е канена за член на жури на международни балетни конкурси в Добрич, Париж, Люксембург, Варна и Перм. Работила е като асистент-хореограф на Джордже Янку, Марио Пиаца, Фреди Францути, Карла Фрачи, хореограф на Жулиета Канталупи и Кристина Гюрова.

От 1996 година е Председател на Националния комитет за танцово изкуство – България към ЮНЕСКО. Още като прима балерина на Софийската опера и балет, тя се занимава активно и с педагогическа дейност – преподава в Националното училище за танцово изкуство, в НАТФИЗ, Нов Български университет. Нейни ученици са едни от най-изявените български танцьори, носители на престижни награди от конкурси и успешно реализирали се на международна сцена. От 2003 до 2007 година е Художествен ръководител на Националния балет. От 2005 е Изпълнителен директор на Българска балетна асоциация. Като изпълнителен директор на Българската балетна асоциация Силвия Томова инициира различни проекти, свързани с подпомагане на Националния балет, поощряване на международно сътрудничество и представяне на млади артисти и дебютни продукции на млади хореографи, композитори и художници. През периода 2009 – 2010 година е Художествен ръководител на Балета на Пловдивската опера. През последните години е предпочитан гост-репетитор и хореограф, журира престижни танцови конкурси в Италия. Нейни авторски хореографии са високо оценени от публиката и критиката – Силвия Томова е автор и хореограф на балетните спектакли „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината” /2014/, балетните платна в спектакъла на операта „Кармен” /2014/, музикално-танцовият „Реквием” на Моцарт /ММФ „Моцартови празници” – 2015/, балетния спектакъл „Снежанка и седемте джуджета” /премиера декември 2015/, „Танц при изгрев слънце“ /световна премиера 2019/, танцовият спектакъл за деца „Ян Бибиян“ /2020/ и др. През периода септември-октомври 2016 поставя балета „Жизел“ в Прищина, Косово, където често е гост-хореограф.

От септември 2013 до октомври 2016 година ръководи балетната трупа на Държавна опера-Русе, а от ноември 2016 е художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора. През 2017 година е удостоена със специалната награда на Кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за изключителен принос за развитието на балетното изкуство и културата на Стара Загора. През ноември 2017 получава награда за цялостен принос към световното танцово изкуство като балерина, хореограф и педагог, артистичен директор на международна балетна трупа от Фондация „FINI DANCE”- Ню Йорк – организатор на TIRANA DANCE FESTIVAL 2017. През 2018 година е удостоена с почетен знак „Златен век“ – звезда и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. През 2020 г. бе удостоена с Награда „Стара Загора“ на Кмета на Община Стара Загора.

С привличането на Силвия Томова за художествен ръководител на старозагорския балет (2016) се оформя талантлива и силно мотивирана многонационална трупа с балетни артисти от България, Италия, Полша, Албания, Гърция, Португалия, Канада, Испания, Великобритания, Япония, Тайван, Никарагуа, Мексико. Всяка следваща постановка е свидетелство за израстването на артистите и празник, феерия от багри, тържество на красота и хармония за изпълнители и публика. Репертоарът е обогатен със заглавия от различни танцови и музикални стилове „Делвата” (2016), „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината”, „Лебедово езеро”, „Снежанка и седемте джуджета” (2017); „Зимна балетна приказка”, „Фантастичното дюкянче”, „Нестинарка” и „Дон Кихот” (2018/2019), „Лешникотрошачката“, „Гето“, съвременните танцови спектакли „Танц при изгрев слънце“, „Лотос“, „Следващият“, „Антигона“ (2019). На 5 декември се състоя премиерата на балета „Шопениана“ по хореографията на Михаил Фокин. Не по-малко впечатляващи са изявите на Балета в оперните и оперетни спектакли и мюзикли със специално подготвени хореографски номера и балетни платна, каквито не всеки оперен театър може да си позволи. Важно е да се отбележи ярката танцова хореография на Силвия Томова с участието на цялата балетна трупа в  спектакъла на операта „Кармен“ от Жорж Бизе, както и в неоромантичната опера „Сиси-душата на императрицата“ по хореография на Йоана Влагули. Именити световни хореографи бяха привлечени да работят с Балета на Старозагорската опера, сред които се открояват Флавио Бенати, който постави „Делвата“, Алба Буонанди /“Фантастичното дюкянче“/, Марио Пиаца /“Гето“/, Аршак Галумян /“Дон Кихот“/, Константин Уралски /“Лешникотрошачката“/ и др. Големият руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов постави балета „Спящата красавица“ за първи път от над 30 години с оркестър. Звезди от световния балетен афиш гостуват в спектакли на старозагорската балетна трупа – солистите на Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин в „Лебедово езеро“ /ФОБИ 2017/, солистите на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян и Красина Павлова гостуваха в Балетната гала по повод Международния ден на танца /2017/. На 15 октомври 2020 г. балетният сезон 2019/2020 бе открит със спектакъла на балета „Лебедово езеро“ с участието на звездата на балета на Виенската Щатсопер Денис Черевичко. На 17 декември 2019 звездните солисти Яна Саленко и Мариан Валтер /Щатсбалет-Берлин/ се представиха в главните роли в спектакъла на балета „Дон Кихот“ на сцената на зала 1 на НДК.