Номинации за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2021 г.

До председателя на Общински съвет Стара Загора

                                                                    Предложение

от Инициативен комитет в състав акад. Кирил Тодоров- композитор, Почетен гражданин на Стара Загора, Александър Марулев – оперен певец в Държавна опера Стара Загора, Красимира Манчева – художествен ръководител в Ансамбъл „Загорче“ и Росица Ранчева – журналист в Dolap.bg

Относно: Присъждане на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на Десислава Стефанова – създател и ръководител на Лондонския български хор за народни песни (The London Bulgarian Choir), основател и ръководител на Швейцарския български хор в Цюрих (Тhe Swiss Bulgarian Choir), преподавател по народно пеене в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания.

Уважаема госпожо председател на Общинския съвет,

Имаме честта и удоволствието за номинираме за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ един изключителен родолюбец и музикант от най-висока класа- старозагорката Десислава Стефанова. Тази всеотдайна млада жена съумя да плени и привлече в Лондонския български хор над 50 души изпълнители, предимно чужденци, които препълват лондонските зали и катедрали със зрители. На тези многолюдни концерти България е аплодирана заради едно от най-големите си богатства – българския фолклор. Близо 100 души в Лондон чакат своя ред, за да влязат в концертния състав. Две-трети от тях също са чужденци. Такъв хор (Тhe Swiss Bulgarian Choir) Десислава Стефанова основа и в Цюрих, Швейцария.


За таланти като нея е родено определението – ангелогласна. 50 души пеят прекрасно, но над всички се извисява винаги, разпознаваем и пленителен, гласът на тази невероятна българка, родена, израснала и незабравила Стара Загора. Дълъг е пътят й – от музикалното училище в родния й град, през ГПЧЕ „Ромен Ролан“, през Детско-юношеския ансамбъл „Загорче” и Студентския ансамбъл „Зорница”, до певица и концертмайстор в Националния ансамбъл „Филип Кутев”. България е родила и създала много певци със световна слава, но значението на Деси Стефанова не е само в това, че с гласа си пленява, а в това, че заради този глас и заради личността й на педагог – омайник, тя съумява да накара толкова много хора от други нации да се влюбят не само в нея, а нещо повече – в България. Истински посланик на родината ни, на неподражаемия ни фолклор, тя е магнит, към който се прилепват хиляди. По някакъв начин тя ги прави българи в минутите, когато пее с тях или за тях.

Погледнете биографията й (в приложението). Там всичко е изредено, но то е сухо и не говори достатъчно. Трябва да сте чули Деси Стефанова и Лондонския български хор, за да разберете, че казаното за нея винаги е малко. Да изпълваш с почитатели редовно и с успех концертните зали на един от най-големите световни центрове, сред които Уестминстерското абатство, Ройъл фестивал хол, Ройъл Алберт хол, Кадоган хол, Барбикан хол. Да звучи българският глас във филми като „Троя” с Брад Пит, „Атлантис”, „Бен Хур”, „Червената планета”, „Елизабет, кралицата – девица” (спечелил наградата „Айвър Новело” за най-добра телевизионна музика) и др. Да концертираш с рок-групата „Давс” или в днешните времена на  пристрастяване към електронните игри да си част от саундтрака на творенията на Майкрософт – HALO 4 и HALO 5. Да участваш на всяка българска изява – било благотворителна, било в посолството, било на фестивалите на българската култура в Лондон или другаде по света. Да посетиш с хористите България и да концертираш пет пъти в нея. Да участваш в шекспирова постановка на Британския национален театър. Да озвучиш с народни песни хитовото журналистическо разследване на изчезналата Ружа Игнатова. Освен всичко, да си не само изпълнител, а и преподавател по българско народно пеене в училища, колежи, университети, хорове по целия свят: Великобритания, Ирландия, Франция, Холандия, Италия, Швейцария, Германия, Норвегия, САЩ и Канада. Тя е учител по народно пеене и в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон. Гордеем се, че тя е старозагорка.

Десислава Стефанова е гост-солист в много музикални формации като нюйоркско-израелската група Balkan Beat Box, в ансамбъла за средновековна музика Joglaresa и холандския оркестър Ricciotti. Диригент и продуцент е на Whispering Woods (част от Културната Олимпиада 2012 г.) Singing Streets (2014 г.) и Town to Earth (2015 г.) ­– масови хорови спектакли на открито (от 2010 г. до днес). Важно е да се знае, тя е инициатор, художествен ръководител и солист на събитието Хоров склад, част от Пловдив 2019 г., че вижда като област за изследване и свое научноизследователско бъдеще педагогиката и лечението на гласа.

Не е за вярване как тази млада жена, майка на две момиченца, успява да носи в сърцето си толкова любов, всеотдайност, физическа красота и сила, а в същото време да е скромна като Момата от народните песни. Всеобхватността на таланта й и на човешките й достойнства води до мегапризнание и награди: Лондонският български хор е удостоен от БиБиСи за некласически хор на годината в 2006-та. През 2009 г. хорът получава парична награда от БиБиСи, за да развие нов репертоар.


Огромен е списъкът за участия в телевизионни и радио-предавания.
 Навръх Коледа 2005 г. БиБиСи излъчи предаването на Десислава Стефанова „Българският глас” (Bulgaria’s Voice), което от тогава насам е излъчвано многократно.  В предаването тя разказва за създаването на българския хоров стил, който е първото докосване на много чужденци до  българската култура, интервюира ветерани в жанра и слиза в родопската пещера „Дяволското гърло”, където пеят с хора. Едни Орфееви последователи, прелетели от Лондон в недрата на българската история и легенда.

Лондонският български хор е един от петте любими хора на популярната композиторка Джоун Арматрейдинг, която прави предаване за тях. Това предаване се повтаря много пъти по британското радиото. 
През 2017 г. хорът е включен в радио сериала Хорова история на Великобритания по най-слушаната радиостанция BBC Radio 4. Хорът е на финала на последния епизод, като формация, която най-добре илюстрира бъдещето на британските хорове – отворени за света с репортоара си, с подбора на хористи и с отношението си към музиката.

Десилава Стефанова демонстрира българския звук във филма на световно известния композитор Хауард Гудол за основите на музиката, а също и във видео за медицинската фондация „Уелкъм Колекшън”, което е гледано повече 75 000 пъти. Това видео ще бъде включено в електронен учебник по музика на мерикански консерватории. Записала е и двоен диск курс по българско народно пеене, озаглавен „Буен вятър”.

В репертоара на Десислава Стефанова и нейните хорове са вписани концерти в Англия, Уелс, Шотландия, България, Холандия и Швейцария. За 24-ти май 2015 г. Десислава Стефанова и Лондондският български хор представиха българската култура наред с Мистерия на българските гласове и Теодосий Спасов в Кадоган хол. През октомври 2016 година тя участва в концерти с виртуозния цигулар Найджъл Кенеди в Пловдив и София, а през ноември в 2016-та – отново с него, представи може би най-значителната българска изява в залата на Барбикан.

Десислава Стефанова е удостоена с:
 Почетния медал „Иван Вазов” на Държавната агенция за българите в чужбина, 2007 г. 
Сребърен почетен знак на МВнР за заслуги в популяризирането на българската култура в чужбина, 2011 г.
Награда на Министерството на културата за български културен деец, допринесъл за популяризирането на българската култура в чужбина. През 2017 г. е удостоена с наградата „Българка на годината“ на Държавна агенция за българите в чужбина.

По повод председателството на България на Съвета на ЕС, празниците в Лондон  бяха открити с участието на Десислава Стефанова и нейния Лондонски български хор. На 18.12.2017 г. те имаха концерт в един от най-известните лондонски музеи – „Виктория и Алберт”, за да промотират събитието в навечерието на 2018-та. На 9.01.2018 г. официалният концерт в Лондон по случай началото на Председателството на България беше с участието на Лондонския български хор в сърцето на британската столица – в концертната зала St. John Smith Square. Заедно с братя Владигерови, хористите изпълниха на няколко езика химна на Европа „Ода на радостта” в ритъма на Дайчово хоро.

Творчески консултант на Лондонския български хор е старозагорският композитор Кирил Тодоров. Отраден факт е, че голяма част от репертоара на формацията са създадените от маестрото специални песни, които се изпълняват редовно и тиражират по медиите в света.

Деси продължава контактите си с Ансамбъл „Загорче“ от където започва творческият й път. Лично тя организира три пъти турне на загорчетата във Великобритания с много концерти, открити уроци и уърк-шопи. През настоящата година, заради пандемията, тя организира он лайн майсторски класове за певческия състав на „Загорче“, което е от голяма полза за малките й последователи.

Уважаема госпожо председател,

Считаме, че званието „ Почетен гражданин на Стара Загора“ ще бъде заслужен жест и признание към таланта, творчеството и огромния принос на Десислава Стефанова към българската фолклорна култура, към Стара Загора и България.

С уважение: Кирил Тодоров, Александър Марулев, Красимира Манчева, Росица Ранчева

7 юни 2021 г. Стара Загора

Биография

Име

Десислава Стефанова

 

 

Телефон

+ 44 7950 656319
E-mail Dessi@londonbulgarianchoir.co.uk

Рождена дата

9 май 1975 г.

Образование

 • Магистърска степен по музика завършена с отличие, MMus in Performance, SOAS, University of London. Септември 2008.
 • Магистърска степен по Английска филология със специалност превод и педагогика. СУ «Св. Климет Охридски», София, 1999
 • Езикова Гимназия „Ромен Ролан“, Стара Загора, 1988-1993

Квалификации и трудов опит

 • Estill Voice Training – Система за пеене и звукоизвличане, Кралската Академия по Музика, Лондон, 2006-07 г. 1во, 2ро и 3то ниво.
 • CPD (Continuous Professional Development) Курс за преподаватели по музика в начални и средни училища, Cultural Co-operation, 2004 г.
 • Националният Ансамбъл Филип Кутев – пeвица и концертмайстор в хора на ансамбъла. 1997-2000 г.

 • Студентски Ансамбъл Зорница, София, 1996-1997 г.
 • Детско юношески Ансамбъл Загорче, Стара Загора, 1984-1995 г.
Работа
 • Основател и ръководител на Лондонския български хор в българското посолство в Лондон (2000 г. до днес). Хорът е победител в некласическата категория на БиБиСи Хор на Годината 2006 г. Хорът е пял в много престижни концерти, фестивали и филмови записи (Уестминстърското Абатство, Роял Фестивал Хол, Барбикан, Кадагън Хол). През октомври 2009 г. БиБиСи излъчва наживо концерта на Лондонския български хор с рок групата Давс. Хорът е герой на няколко популярни британски радио предавания (последното през октомври 2017 г. БиБиСи Хорова история на Британия, където хорът е наречен най-добър от новото поколение хорове). Хорът е записал два албума и е изнесъл четири турнета в България. През 2016 г. хорът сътрудничи със световноизвестния цигулар Найджъл Кенеди и композитора Георги Андреев в 3 грандиозни концерта представящи България в Лондонския фестивал на българската култура. Хорът представя българската музика заедно с Мистерия на българските гласове и в гала концерта посветен на 24ти май организиран от Българския културен институт. Хорът пее с Братя Владигерови на концерт отбелязващ българското президентство на Европейския Съюз през януари 2018 г. Хорът участва в постановка на Британския национален театър на шекспировата пиеса Перикъл.
 • Основател и ръководител на Швейцарския български хор в Цюрих (2011 г. до днес).

 • Солист във филмовата музика на компании като Warner Brothers, Miramax, 20th Century Fox, Walt Disney, BBC и HBO. (Troy, Atlantis, The Red Planet, Elizabeth The Virgin Queen, The Ghost Ship, Ben Hur и др.)
 • Солист и диригент в саундтрака на HALO 4 и HALO 5, Xbox игри на Microsoft
 • Солист в японска анимация и японски компютърни игри, 2021г.

 • Ръководител на семинари по българско народно пеене за възрастни и деца. Работа с институции като Лондонския Университет, Cultural Co-operation, The Natural Voice Practitioners’ Network, Village Harmony в САЩ, Music For Change, Morley College, Goldsmith’s College, The Royal Institute for the Blind, Traditional Arts Project, The Wellcome Trust, Българското училище към посолството в Лондон и много хорове в Обединеното Кралство, Европа и САЩ. Десислава е изградила своя лична педагогика в преподаването на българската музика на чужденци, която се базира върху хоровия и опит в НА Филип Кутев и системата Estill Voice Training. Преподавала е във Великобритания, Ирландия, Франция, Холандия, САЩ, Канада, Италия, Швейцария, Германия и Норвегия.
 • Гост солист в много музикални формации като нюйоркската група Balkan Beat Box, ансамбъла за средновековна музика Joglaresa и холандския оркестър Ricciotti.
 • Музикален ръководител на Whispering Woods (част от Културната Олимпиада 2012) Singing Streets (2014) и Town to Earth (2015) – масови хорови спектакли на открито (2010 – 2015г.). Художествен ръководител и солист в Хоров склад, хорова инсталация в програмата на Пловдив 2019.
 • Водещ и създател на радио предаване Bulgaria’s Voice в музикалната радио станция BBC Radio 3. 2005 г.

Награди

 • Почетния медал „Иван Вазов” на Държавната агенция за българите в чужбина, 2007 г.

 • Сребърен почетен знак на МВнР за заслуги в популяризирането на българската култура в чужбина, 2011 г.

 • Награда на Министерството на културата за български културен деец, допринесъл за популяризирането на българската култура в чужбина, 24 -ти май 2014 г.
 • Българка на годината 2017. Отличие Злата Мъгленска” на Държавна агенция за българите в чужбина, април 2018 г.