Йоана Железчева ще е Аида в постановката на Стадион „Берое“

В спектакъла на операта „Аида“ на Стадион „Берое“ на 10 юли в ролята на Аида ще имате огромното удоволствие да видите и чуете сопраното Йоана Железчева. Промяната в състава се наложи поради заболяване на солистката Елена Баръмова.

 Йоана Железчева е солистка на Държавна опера Бургас. Завършва НМА”Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Анна Томова Синтова и Александрина Милчева през 2005 и 2006 година. През периода 2003-2005 е солистка на Софийската опера и балет. Носител е на Първа награда от Националния вокален конкурс „Христо Бръмбаров” /2009/, Втора награда от Националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” /2008/ и Специалната награда за млад изпълнител на конкурса „Пълдин” в Пловдив през 2002 година.

Йоана Железчева впечатлява със своя красив глас, стабилна вокална техника и висока естетика в интерпретацията на най-ярките образи от оперния драматичен репертоар – Лейди Макбет от едноименната опера, Елизабет Валоа от „Дон Карлос”, Абигайл от „Набуко”, Амелия от „Бал с маски”, Леонора от „Трубадур”, Аида от едноименната опера на Джузепе Верди, Чо-чо-сан от „Мадам Бътерфлай”, Лиу от „Турандот” и Манон Леско на Пучини. Гостувала е на сцените на всички български оперни театри, както и на различни престижни европейски сцени. В репертоара на певицата влизат още сопрановата партия от „Реквием” на Верди, Дездемона от „Отело”, Одабела от „Атила” на Верди, Сантуца от „Селска чест” на Маскани, Норма от едноименната опера на Белини.

Йоана Железчева – Ария на Аида „Qui Radames verrà…” – видео