Днес църквата почита Св. Неделя

На 7 юли почитаме паметта на Света великомъченица Неделя. Тя е известна още като Кириакия.

Родена е в Мала Азия през III век, когато управлявал император Диоклетиан.

След дълги години без деца, родителите на Света Неделя успели да я измолят с упорити молитви от Бога. Понеже дъщеричката им се родила в неделя, те я кръстили Неделя.

От ранна възраст малката Неделя се насочила към Бога и затова дала обет за целомъдрие.

Понеже била изключително красива, много знатни младежи я искали за жена, но тя винаги им отказвала. Твърдяла, че е съпруга на Иисус Христос и е готова да умре за него.

Вбесен от отказа на красивата Неделя да му стане жена, амбициозен богат младеж отишъл при императора и направил донос, че Неделя е християнка.

Император Диоклетиан издал заповед родителите християни да бъдат заточени, а младата и упорита християнка Неделя да бъда изтезавана. Но през нощта в килията се явявал Иисус Христос, който напълно възстановявал поразената плът и на сутринта Неделя била като нова.

На императора му писнало да се въртят в този омагьосан кръг и  той издал заповед Неделя да бъде посечена с меч. Позволили на бъдещата мъченица да изпълнят едно нейно желание и тя поискала да се помоли на Христос за последно.

Докато се молела, предала Богу дух без да се наложи да я разсичат с меча.

Света Неделя станала великомъченица на 7 юли 289 г.

През X век по време на Първото българско царство, църквата канонизирала Неделя за Светица.

По време на Второто българско царство мощите на Света Неделя са пренесени в столицата Търново .

Свети Евтимий, Патриарх български, написал житие на Света Неделя, в което с най-ласкави думи на възхищение и преклонение описва нейния духовен подвиг, който сравнява като една ярка светеща звезда на небосклона.
Той за първи път прави превод на името Кириакия ( от гръцки) и нарича Светата мъченица Неделя.
Днес празнуват: Неделя, Нешка, Недка, Нели, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Нейко, Ненко,  Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо.

Dolap.bg