Две първи награди завоюва Смесен хор „Родина“ на дистантен конкурс

Две първи награди завоюва Смесен хор „Родина“ при едноименното старозагорско читалище на VІІ дистантен конкурс „Нови гласове и песни“. Диплом за висок професионализъм бе присъден и на диригента на хора Емил Минев.

Музикалното събитие се състоя на 2 и 3 юли 2021 г. в Несебър.

Дистантният конкурс „Нови гласове и песни“ се организира с идеята в него да участват (онлайн) хорове, професионални изпълнители, групи и солисти (певци и инструменталисти), които имат голяма заетост в участия на живо в други конкурси и фестивали през годината и лятото – един от най-активните сезони за музикантите.

Директор на конкурса е Аня Краваева (председател на Сдружение „Евтерпани“, музикален педагог, мецосопрано).

В конкурса участват и млади композитори, диригенти, студенти с авторски песни и пиеси, като Сдружение „Евтерпани“ предоставя многократно сцена за изява на нови песни и изпълнители през годината.

През 2021 г., носителите на награда Първа GRAND, GRAN PRIX и ГОЛЯМА НАГРАДА ще участват присъствено (на живо) в галаконцерт (втори етап на конкурса) в галерията на издателство „ИЗКУСТВА“ (София). Певците ще се записват в звукозаписното студио на композитора Александър Савелиев, като ще получат аудио запис на изпълнението си като подарък от Сдружение „Евтерпани“.

Съставът на журито е Александър Савелиев (композитор), Галя Павлова (мецосопран, Софийска филхармония, солист на хора на „Ал. Невски“), Стела Нандини (поп певица, работила в Италия и участник в „Златен Орфей“), д-р Галина Луканова (Български хоров съюз, диригент), Виолета Маринова (солист на „Мистерия на българските гласове“), Евгени Ботев (председател на Сдружение „Арте либера“, тенор в Национален театър за опера и балет), Аня Краваева (директор на конкурс „Нови гласове и песни“, мецосапрано, музикален педагог, председател на Сдружение „Евтерпани“, автор на детски мюзикъл „Сливи за смет“, изпълнител и музикален ръководител в Издателство „Изкуства“), Гриша Петков (директор на Фондация „Звезден старт на таланти“, композитор, диригент, Младежка медийна група, „Еразъм“.

Честито на хористите и на маестрото!

Росица Ранчева