6 юли е Световен ден на целувката

Днес 6 юли честваме един особено приятен празник – Световен ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г.

Празникът бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света, включително с нови рекорди по масово и най-продължително целуване. От 1981 г. за значението на целувката са изречени много романтични и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино.

Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е произлязла от маймуните.

От много време различни здравни организации призовават хората да се целуват по-често, тъй като полезно за здравето. Доказано е, че докосването с устни всъщност провокира доста сложни химически реакции.

Какво не знаем за целувката? 13 любопитни факта

 1. Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от  северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.
 2. Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута.
 3. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута.
 4. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута.

5 Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса.

 1. Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.
 2. Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.
 3. Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силният пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.
 4. Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.
 5. Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит.
 6. Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.
 7. Чрез целувката обаче може да се предават и болести – херпес, хепатит А и В и др.

Знаете ли, че …

В Древен Египет целувката е била напълно непозната. И Клеопатра, прочута с множеството си мъжки завоевания, вероятно никога не се е целувала в истинския смисъл на думата.

Древните римляни в знак на приветствие се целували един друг по очите. В Средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол, пък, целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата, дори живота на „виновника“.

Ескимосите вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Затова няма целувка в японски филми.

Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял. Германците са най-любвеобилната нация. Немците се целуват в наши дни ежедневно средно 3,2 пъти по бузата и 1,3 пъти си подаряват един на друг еротични целувки.

Има места, където целувката се смята дори за престъпление. И досега в щата Индиана (САЩ) действа закон, според който „на мъжа с мустаци е забранено да целува човешко същество“. В щата Кънектикът (САЩ) е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

В родината на Кама Сутра – Индия е абсолютно забранено целуването на публични места. В Италия закон забранява на шофьорите на моторните превозни средства и на пътниците в тях да се целуват

В Папуа пък местните хора изразяват чувствата си към противоположния пол с леко захапване на веждите.

По случай днешния Световен ден на целувката сайтът Гизмодо отбелязва кои са ползите от този интимен акт:

Облекчаване менструалните спазми

Размяната на целувки предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и освобождаване на ендорфини. Тези процеси водят до облекчаване на спазмите по време на менструация и премахват необходимостта от приемане на болкоуспокояващи лекарства.

Тонизиране на лицевите мускули

Целувката протича с участието на 34 лицеви мускула и 112 мускула с роля в поддържането на стойката. Ако се целуват редовно, хората могат да разчитат на по-добър тонус на мускулите на лицето.

Подобряване на имунитета

Целувката е в състояние да стимулира активността на имунните клетки в тялото, които се борят с външни микроби, като произвеждат антитела IgA (имуноглобулин А).

Поддържане на здравето на сърцето

Целувката поддържа здравето на сърцето като предизвиква отделяне на адреналин, който кара сърдечния мускул да изпомпва повече кръв в тялото. По този начин се стабилизира сърдечносъдовата активност и се понижават кръвното налягане и холестеролът.

Предпазване от кариеси

Целувката предизвиква повишено слюноотделяне, което отмива плаката от зъбите и намалява риска от появата на кариеси.

Младежите на възраст от 18 до 24 години се целуват средно 11 пъти седмично, а пет процента от хората над 45 години – над 31 пъти в седмицата.