Даниела Дякова е Амнерис в „Аида” на стадион „Берое” на 10 юли

„Опера на стадиона” ще отпразнува на 10 юли от 20.00 часа на стадион „Берое” своя пети рожден ден с представянето на грандиозната вердиева творба – операта „Аида”. С този спектакъл Старозагорската опера се присъединява и към световните чествания на 150 години от премиерата на операта „Аида”.

Великолепен солистичен състав ще зарадва с изпълненията си почитателите на оперното изкуство. Мецосопраното Даниела Дякова ще се представи в една от своите коронни роли – на Амнерис, а в ролята на Радамес ще й партнира  италианският тенор Дарио ди Виетри. Елена Баръмова ще бъде в ролята на Аида, баритонът Нико Исаков  – в ролята на Амонасро, а в ролите на Рамфис и Царя на Египет зрителите ще се насладят на блестящите баси Ивайло Джуров и Александър Марулев. Емилия Иванова ще изпълни ролята на Жрицата. Участват оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”. Спектакъла на „Аида” на 10 юли ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Режисьор на мега продукцията е Огнян Драганов. Хормайстор Младен Станев. Монументалната сценография е дело на художниците Венцислав Петров и Иван Господинов, а художник на част от пищните костюми – италианският майстор-сценограф и костюмограф Салваторе Русо, адаптация костюми Теодора Джамбазова. Впечатляващите балетни платна ще се осъществят с участието на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера.

Даниела Дякова:

„Ролята Амнерис е блян за всеки мецосопран…”

Мецосопраното Даниела Дякова е една от най-търсените и предпочитани изпълнителки на ролята на Амнерис от операта „Аида” на Джузепе Верди. Певицата е аплодирана в десетки различни постановки на операта „Аида” във всички оперни театри в България, както и в чужбина, гостувала е и на редица престижни национални и международни фестивали. В репертоара си Даниела Дякова има над 30 главни оперни роли от различни стилове и епохи, но винаги с радост се превъплъщава в ролята на египетската принцеса.

Дебютът и в ролята на Амнерис е неочакван, триумфален, незабравим! Ето какво споделя певицата:

„Моят дебют в ролята на този изумителен персонаж Амнерис, беше през 2009 година в Пражката държавна опера. Беше незабравимо преживяване за мен, защото да дебютираш тази така голяма и ярка роля в такъв важен театър си е наистина голяма отговорност! За мен беше дългоочаквана мечта, която имах щастието да сбъдна в такъв невероятен театър и в компанията на фантастичен екип от цял свят. Постановката бе дело на световно признатите италиански майстори в това изкуство Джан Луиджи Пицци и неговия асистент Массимо Гаспарон, а диригент беше Джорджо Крочи. Партнирах си на сцената с  брилянтната Мишел Крайдър в ролята на Аида. Беше наистина зашеметяващо преживяване, а красивият сън продължи и с едномесечно турне в Япония. Спомням си за това турне, че имах лошия късмет, точно преди пътуването да настина и се наложи да тръгна болна, което доста усложни ситуацията – трябваше скоростно да оздравея, да пазя себе си и колегите от контакт. За нас певците подобен проблем е много стресиращ, защото от нашето здраве зависи всичко. Трябваше много бързо да се възстановя, за да започна турнето и в същото време да се изолирам максимално от всички. Но в крайна сметка успях и направих чудесно представяне в невероятната зала на Токио-Бункайкан.

Ролята на Амнерис е блян за всеки мецосопран, който пее този тип репертоар, защото в тази роля  може да разгърне в пълнота своя потенциал. Ролята изисква голям диапазон от качества – на първо място типът глас и тембър, вокална техника, обширен регистър, както и много мисъл и многопластово разгръщане в актьорски план, за да се пресъздаде по най-добрия начин богатството от чувства и драматизъм, които носи вердиевата героиня. Приятен, но много задължаващ ангажимент и огромно предизвикателство.  Едно от тях, разбира се, е 6-та картина, където натоварването е голямо и освен в дуета с Радамес, сцената с Рамфис също предполага едно себеотдаване и демонстриране на целия набор от качества необходими за изпълнението на този шедьовър-роля на Амнерис. Имайки предвид,  че от толкова време вече изпълнявам тази роля, натрупаният опит, който имам с нея, ми дават самочувствието и увереността да си мисля, че наистина там „плувам в свои води”. Вярвам че и този път ще бъде така и ще сътворим един прекрасен празник за нашата любима публика.”

Даниела Дякова (мецосопран) завършва оперно пеене в Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Руско Русков и Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Лука Горла в Scuola Civica di Musica в Милано, Италия и на Каролин Диума в Созопол. Специализира оперно пеене при Серджио Сегалини в Accademia D’Arte Lirica в Озимо, Италия. Даниела Дякова има няколко награди от авторитетни певчески конкурси, сред които Първа награда от международния оперен конкурс “Надежди, таланти,майстори” /Добрич/, Първа награда от конкурса “Млади оперни певци” – София, Втора награда на международния оперен конкурс “Георги Златев-Черкин” – София и Първа награда от конкурса “Цветана Дякович”.

В репертоара ѝ са партиите на Адалджиза от “Норма”, Амнерис от “Аида”, Азучена от „Трубадур”, Принцеса Еболи от „Дон Карлос”, Фенена от “Набуко”, Кармен от едноименната опера, Розина от “Севилският бръснар”, Дорабела от “Така правят всички”, Далила от „Самсон и Далила” на Масне, Улрика от „Бал с маски“, Ромео от „Капулети и Монтеки” от Белини, Селика от „Африканката” и др. Гастролирала е на сцените на престижни оперни театри в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Дания, Китай, Тайван, Япония под диригентството на Найден Тодоров, Диян Чобанов, Григор Паликаров, Бареза, Орен, Лоренцо Рамос, Алесандро Сан Джорджи, Херардо Вера, Хосе Кабайе, Хавиер Сарано, Айдар Торибаев, Пьотър Вандиловски.

Даниела Дякова е солистка на Старозагорската опера.

Паралелно със своите артистични изяви у нас и в чужбина, тя e и директор на Симфоничния оркестър на Сливен /2004-2016/.