Адвокат Георги Георгиев вдигна първата си самостоятелна изложба в Музей „Литературна Стара Загора“

В Европейската нощ на музеите, която се състоя на 3 юли 2021 г., Музей „Литературна Стара Загора“ предложи на многобройните си посетители естетска, интелигентна и добре организирана и поднесена пет часова програма. Тя започна с философска дискусия от ученическото „Ателие по философия“ при „Център за подкрепа на личностното развитие“ в Стара Загора, последва официално откриване на първата самостоятелна художествена изложба „Вяра и въглени“ на Георги Георгиев, прожекции на филма „Спомен за моите децата“, посветен на старозагорските писатели и поети, на академичната лекция на литературния историк Иван Матев – „Литературата, огледало на духа“ , посветена на старозагорския печат 1882 – 1944 г. и на филма „Певец на своя живот“, посветен на поета Кирил Христов.

Откриването на живописната изложба започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Александър от митрополитския храм „Св. Димитър“. Художникът Милен Иванов представи със суперлативи първата самостоятелна изложба на юриста Георги Георгиев.

Авторът на „Вяра и въглени“ е роден през 1970 г. в Стара Загора. Наследник е на последния диарбекирски заточеник Манол Хаджиев. Учи ДВГ в „Механото“ и го завършва втори по успех. Приет е „Авиационна техника“ в Пловдив, учи няколко години, но поради финансови причини не завършва. През 1997- ма записва право. Завършва го през 2004 г. и веднага започва адвокатска , като и досега. Специализира медиация и разрешаване на конфликти в Бостън, САЩ. Преподава медиация известно време. Вдъхновител е на неправителствена организация за приложение на идейни проекти за общността във всички сфери на живота / позитивни промени в градската среда и живот /. Докторант е по културно наследство и опазване на старини, след като завършва специалността „Културно историческо наследство“ в Унибит София / втора магистратура /. Консултант е по европейски проекти в няколко общини /норвежки механизъм, туристически маршрути и други /. Популяризатор е на културното наследство.

Реализацията на изложбата на Георги Георгиев продължава една линия, който сме започнали преди 12 г. – да показваме духовния стоицизъм и енергетиката на различните изкуства, сподели литературният историк Иван Матев, директор на Музей „Литературна Стара Загора“. – Първата изложба на нашия музей направихме през 2011 г. по повод неговата 50- годишнина. Събраните картини бяха показани под логото „Доспехи на словото – художниците в „Литературна Стара Загора“ в изложбена зала „Лубор Байер. После представихме изложба за 130 -годишнината от рождението на Кирил Христов „По-високо – до небесата, до звездите“ – Кирил Христов през погледа на български и чужди художници. В нея участваха голяма група художници от Стара Загора и страната.

Георги Георгиев имаше голямо желание да направи първата си самостоятелна изложба именно в Музей „Литературна Стара Загора“. Обещах му, като открием новата база на музея, първата изложба ще бъде негова.

Като юрист, той се занимава с човешки съдби, с проблеми на обществото и личността, миражите на хората и техните несполучливи реализации и пр. Това явно му оказва влияние и затова неговото изкуство е ориентирано към духовните стойности.

Особено ми харесват пейзажите му. Има платно с една изоставена лодка на брега. Тя говори много – може би за корабокрушения, може би е спасила моряците по волята на Св. Николай Чудотворец… Тъй че неговото изкуство може да се приема от много аспекти – предимно социални, но най-вече от морални и духовни“.

Г-н Матев благодари на автора, че е предпочел да покаже своето творчество именно в Музей „Литературна Стара Загора“.

Изложени са 25 творби – живопис и рисунки с въглен. Рисунките с въглен са някои от архитектурните шедьоври на Стара Загора и страната, за съжаление доста изоставени или подлежащи на събаряне.

Ние сме длъжни да подпомогнем преоткриването на това безценно богатство от недалечното ни минало, коментира за Dolap.bg авторът. – Затова, доколкото мога, ги рисувам, за да предизвикам интерес у възможно най-много хора. Слава Богу наследниците на Менекшеви възстановиха емблематичната сграда. Същото се отнася и за „Дръмса“. На романтичната отсечка на ул. „Сава Силов“ има три невероятни богатства за нашия град – къщата на архитект Христо Димов, родната къща на Веселин Ханчев и клиниката на родителите му. Трябва да си запазим и да ги предадем на поколенията ни.

Въгленът ми харесва, защото е по-разчупен. С него бързо се създава усещане, близо до това, което чувствам в момента.

Не обичам снимки, а нещо, което човек сам да открива и преоткрива. В докторантурата ми „Популяризиране, социализиране и опазване на културното наследство на Община Стара Загора“ съм включил всички движими и недвижими културни ценности. Имам 22 научни публикации, 7 от които са свързани със Стара Загора. Онова, до което теоретично съм стигнал искам да му дам визуален образ, обясни Георги Георгиев.

Освен архитектура, други теми са история и патриотизъм – Самарското знаме и боевете за него, Джуранлийският бой…

Повечето от живописните творби са пейзажи. Любима тема явно е морето…В няколко работи открих (за себе си) притчи, теми от познати стихотворения и пр.

За човек, който е хванал четката и въглена едва от четири години , с първо участие в обща изложба в зала „Лубор Байер“ през 2019 г., може да се говори за стил и за художествени постижения.

Изложбата ще бъде отворена за посетители един месец. Авторът има покана и в други градове.

Росица Ранчева