Пламен Кирилов заслужи голямата награда на на Националното триенале по живопис „Мостове“

Старозагорският художник Пламен Кирилов стана носител на голямата награда на Община Габрово във второто Национално триенале по живопис „Мостове“ за творбите му „Някъде във времето-6“ и „Някъде във времето-7“. Освен диплом и парична премия, Кирилов заслужи право през 2022 г. да открие самостоятелна изложба.

И още една награда дойде в Стара Загора. Доайенът на художниците в града на липите доц. Злати Златев получи наградата на Художествената галерия на Габрово за двете му творби „Забравените мостове“.

От Стара Загора в триеналето участваха още Мария Петкова, Таня Шивачева и Петър Петров.

Официалното откриване на голямото културно събитие се състоя на 2 юли 2021 г. в Художествена галерия „Христо Цокев“ . То се провежда под патронажа на кмета на община Габрово и е включено в Националния културен календар за 2021 г. на Министерство на културата. 

Партньори на изложбата са – Община Габрово, Министерство на културата, Областна управа – Габрово, Съюз на българските художници и „Сиела Норма“ АД.

Изложбата е с конкурсен характер. Свои награди присъждат партньорите на събитието, като голямата награда е на Община Габрово. Художествена галерия „Христо Цокев“, връчва три награди, от които две са в категория – млад автор.

Тази година в „Мостове“ участваха 92 автори, които представиха 138 творби. Мащабната експозиция е представена на трите етажа в галерията. Посетителите имат възможност да се срещат отблизо с творчеството на едни от най-значимите съвременни автори.

В заглавието на изложбата, организаторите влагат два аспекта. Първият, чисто философски е съобразен с естествения човешки стремеж да се противопоставя на деление, граници, бариери и пропасти. Мостът е разгледан, като израз на вечното желание на човек да преодолява, покорява, опознава и свързва.

Във втория аспект мостът е разгледан, като най-значимото съоръжение построено от човека. Той е по-значителен и устойчив от къщите и по-свещен от храмовете, защото е по-достъпен. Принадлежи на всички и е еднакъв за всички.

Росица Ранчева