Omnia magna mecum porto – всичко важно носим в себе си

Атанас Михнев и Стоян Лозанов могат да бъдат определени като серийни предприемачи, създали по няколко бизнеса преди да навършат 30 години. И двамата са родени през 90- те години на ХХ век. Израснали са в Стара Загора и са обиколили света.

Атанас е учил в Американския университет в България, където е председател на Студентския му съвет. Бил е младежки делегат на България в ООН и участник в международни семинари на всички континенти по света. За пътуванията си до Индия и Нова Зеландия вече е разказвал на читателите на Dolap.bg. От 2016 година развива уникален за България софтуер за адвокати. През 2020 г. основава банковия продукт ОМНИО със Стоян Лозанов.

Възпитаник на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стоян Лозанов е учил в Австралия, където основава и развива първия си бизнес, но желанието му да живее в България надделява. Завръщайки се в родината, изкачва корпоративната стълбица до ръководител на екипа за противодействие на прането на пари в международна фирма за борсова търговия, която напуска, за да създаде ОМНИО.

С партньора си Атанас (А), Стоян (C) се запознава покрай младежките дейности в Града на липите. Именно заради това си общо начало, двамата млади предприемачи изненадват старозагорската общественост с интересна идея за подкрепа на иновациите…

Иновациите са нещо, за което много хора говорят, а малко хора правят. Старозагорци пък са хора, които навсякъде успяват, както забеляза Стефан Вълдобрев в наш скорошен разговор. И иновациите и успехите на старозагорци са любими теми на Dolap.bg. Затова днес Ви срещаме със Стоян Лозанов и Атанас Михнев – младите предприемачи, основатели на софтуерната компания ОМНИО. Алгоритъмът на компанията автоматизира процесите по проверка на транзакции за пране на пари във финансовите институции. Амбицията на Стоян и Атанас е чрез него те да противодействат на прането на пари в международен мащаб.

Може ли да се каже, че иновацията на ОМНИО е старозагорска?

А: И двамата основатели сме старозагорци, родени и израснали тук, така че абсолютно. Още двама от основните членове на екипа ни също са от нашия прекрасен град.

С: Все пак фирмата е регистрирана в София, заради наличието на по-добра среда за развитие на технологични компании там. Много бихме се радвали един ден да има условия за технологични фирми да работят в Стара Загора.

А: Ясно ни се подсказа, че ако регистрираме дружеството в провинцията, ще станем обект на данъчна проверка веднага след като минем 1 милион лева оборот. Това е публична тайна в бизнес средите, надявам се че и Вие я знаете. Затова няма да плащаме данъците си в Стара Загора и затова се регистрирахме в София. Но за политика няма да си говорим днес, а за иновации.

Каква всъщност е иновацията на ОМНИО?

С: Всички финансови институции са длъжни да противодействат на прането на пари и финансовите измами. Затова в последните години се създадоха екипи от експерти, които проверяват съмнителни транзакции, например изтеглянето на голяма сума пари в брой или изпращането на крупна сума пари зад граница.

А: Но човешкото око не е перфектно. Например, ако аз изтегля или изпратя сумата пари на 10 пъти, това може да остане незабелязано от следователите на банката. Затова решихме да създадем алгоритъм, който да улавя подобно поведение и да го представя на вниманието на екипа на финансовата институция.

С: Без да отегчаваме Вашите читатели, с ОМНИО банковите транзакции ще станат по-сигурни и по-бързи, обслужването на клиенти ще се ускори. Транзакциите, които представляват пране на пари, ще бъдат спирани, а злосторниците наказвани и то изцяло автоматично. Това е нашата визия.

Как Ви дойде идеята?

А: Всъщност Стоян ръководеше екип за проверки в една компания за борсова търговия и ми разказа за идеята си. Аз разработвам софтуер от 7 години и веднага реших, че заедно можем да разработим този продукт. И за двамата това е втори бизнес. Стоян е живял в Австралия и там е имал фирма. Всички адвокати в България пък познават моя продукт за управление на кантори – LegalTrek.

С: Водещото за идеята е, че двамата имаме допълващи се знания и опит. Аз разбирам от проверки за пране на пари, а Атанас – от създаване на софтуер, така че партньорството ни беше естествено. Това ми даде увереност да напусна работа и през 2020 година, въпреки “корона-кризата”, да създадем ОМНИО.

А: Това е куражът на предприемача, нали? Да напуснеш добре-платената позиция в голяма фирма и да започнеш от нулата нещо свое. За такива неща можете да прочетете в биографиите на бизнесмените от Силиконовата долина… И в историята на Стоян.

Не е ли рисковано?

С: Рисковано е, да. Всяко ново нещо е рисковано. Ако бяхме напълно сами и без подкрепа, нямаше да се справим.

А: Ето тук идва ролята на средата. Когато обявихме този “старт-ъп” веднага получихме подкрепа и помощ. Първо ни посъветваха двама предприемачи – Олаф Гуикема, създател на международна фирма за маркетинг и Иван Беломорски, който направи платформата Colibra. След това кандидатствахме за финансиране от EIT Digital – Европейския институт за технологии, които ни дадоха стипендии и награди в размер на 25 хиляди евро. Те станаха нашите първи партньори и ни запознаха с ментора ни Неофитос Колокотронис, който ни направи така наречената програма за акселерация – уроци за това как да организираме и развием бизнеса си. Последва успешна пилотна програма на софтуера в Алфа Банк в Гърция – всичко благодарение на нашите ментори! Днес работим с екип от 9 души – програмисти, дизайнери, маркетинг експерти и сме горди, че 4-ма от тях сме старозагорци! В нас инвестираха и Vitosha VC – български фонд за подкрепа на стартиращи предприятия и иновации.

С: Тоест, ако бяхме сами, нямаше да се справим. Ако например бяхме в Стара Загора, изобщо нямаше как да се запознаем с менторите си. Звучи като история, но е факт, че така започват иновативните предприятия. Само нашият фонд ще подкрепи над 100 фирми като нашата. Много бихме се радвали част от тях да са в Стара Загора, но според мен е по-вероятно да са на старозагорци в София.

А: Знаете ли как бихме се радвали да плащаме тези заплати в Стара Загора, но ето че времето и ситуацията позволява, заради дистанционната работа в нашия сектор, да прекарваме повече време в родния си град.

Какво е уникалното на Стара Загора?

С: За мен уникалното е интелигентността и културата на хората. Тя сякаш е пропита в самите улици, в самия ни център, в липите.

А: Затова често можете да ни намерите в Drums, извинете за рекламата, въпреки че много пътуваме. Искам да изтъкна ролята на училищата и образованието – Стоян е от Езиковата гимназия “Ромен Ролан”, аз съм бил в школата по програмиране на г-н Павлин Пеев от ППМГ “Гео Милев”, значи образованието е на ниво. Имаме и конкурентно предимство – експерти в областта на енергетиката. Ще дам пример с къщата с нулева енергийна консумация, която се строи в Богомилово. Не знам кой я прави, но ето един уникален продукт, който може да се ползва в целия свят!

С: Даваме толкова успешни хора на света. Сещам се за поне още 5 наши приятели, които също се занимават с иновации и висока добавена стойност, можете да разкажете и за тях. А иновациите и иноваторите са тези, които движат света и обществото напред в 21 век.

А: По тази тема дори теоретиците икономисти са единодушни. Уравнението на Шумпетер доказва, че само чрез иновации се постига икономически растеж и по-добър живот. По тази тема имаше цяло лятно училище по икономика, организирано в центъра на проф. Балкански в село Оряховица – отново до Стара Загора, но не от старозагорци. Тоест, има благоприятна почва за развитие на иновации, защото е наличен човешкият потенциал. Но какво от това? … Представете си да работих в Стара Загора… Първо нямаше кой да ни подкрепи да напусна работа и да основа бизнес. Да не съм луд? Родителите ми още смятат, че съм луд… Второ, нямаше да има кой да ни подкрепи и да бъде наш ментор след като основахме компанията. Няма я така наречената екосистема, която липсва.

И?

А: И средата за подкрепа на иновациите и иноваторите я няма. В София я има, на други места се изгражда, може би е време да започнем и ние да я правим в нашия град. Затова сме готови на експеримент в подкрепа на иновациите в Стара Загора. Ще направим един безплатен уъркшоп или семинар със всички старозагорци, които имат изобретение или искат да разработят изобретение или иновация в Града на липите. Ще покажем как ние сме спечелили финансиране, ще обясним тънкостите, ще помогнем на други иноватори да започнат да вървят по нашия път.

С: Трябва ни само зала, а ограниченията за присъствеността ще бъде само нейната големина. Може да бъде в Международния младежки център, Библиотеката, за нас е все едно. Както казват римляните – Omnia mea mecum porto – всичко свое ние носим в себе си.

А: Може и да е Omnia magna mecum porto – всичко важно носим в себе си. Съдържа името на фирмата. Ще завършим семинара с една pitching сесия – представяне на идеите на предприемачите пред потенциални инвеститори, които могат да подкрепят младите предприемачи и компании. Ще поканим и министъра на икономиката Кирил Петков, който точно за този начин на развитие на икономиката говори. Можем да го направим във втората половина на август. Ето така могат за 6 месеца да се родят 5 иновативни предприятия – от нищото. Хубаво е, нали?

Изненадахте ме!

А: Надявам се приятно, ще очакваме институциите – Община и Областна управа да се свържат с нас, за да видим дали има желание за подкрепа на подобна инициатива. Знаем да устремния иновативен подход в Тракийски университет и лично ректора доц.д-р Добри Ярков, Търговско-промишлена палата, Клуба на работодателя, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и др. Нека ни пишат и други заинтересовани страни. Паралелно и най-важно, нека всеки наш съгражданин, който има иновативна идея или иновативен бизнес и има нужда от начално финансиране, да се свърже с нас. Мейлите ни са stoyan@omniotech.net и atanas@omniotech.net. И във фейсук ни има – Stoyan Lozanov и Atanas Mihnev.

Благодарим Ви за интереса!

Росица Ранчева