Разказват неразказани истории по правите улици на Стара Загора

На 3 юли 2021 г. започна прекрасната инициатива на Община Стара Загора и Туристическия информационен център безплатни градски турове на тема „Стара Загора – неразказани истории по правите улици“.

Малко преди уречения начален час 9.30 пред Туристическия информационен център (бул. „Руски“ No27) се събра внушителна група от около 30-40 човека, преобладаващо млади хора. Любезни, внимателни, усмихнати служителки ни „заредиха“ с устройства за прекрасно чуване и тръгнахме.

Екскурзовод ни беше едно изключително бижу – градският изследовател и доктор по социална антропология Мария Славчева. Всеки би мечтал да има такъв гид – харизматична, лъчезарна, общителна, много знаеща, притежаваща дарбата да владее аудиторията, да се грижи за това малко импровизирано любознателно общество. Та това момиче в продължение на близо 2 часа по най-добрия и атрактивен начин ни разказа неразказани истории за сгради, улици и хора от преди 100 и повече години, живели в този романтичен град на мечтите.

Първата спирка беше така добре познатият Строителен техникум, сега Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“. Сградата е току що напълно възстановена отвън и отвътре. Мария изнесе любопитни данни за една от първите построени сгради след Освобождението на Стара Загора от турско робство – Мъжката гимназия „Иван Вазов“, в която са учили десетки писатели, поети, инженери, адвокати, лекари и артисти, цвета на града и на България. Тук по време на Балканската война е бил щабът на армията, после става лазарет…В по-ново време това училище е „произвело“ кадрите, които са построили и възобновили днешния град.

Нови истории научихме за Пипиниерата – разсадникът на града, който е бил разположен върху огромната площ на днешния двор на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ чак Пощата, до ОД на МВР и ул. „Генерал Столетов“. И тук една закачка. Д-р Мария е сигурна, че и нейните прародители са се срещали на улица „Любовна“. Така са наричали пресечката на „Генерал Столетов“ от Мъжката до Девическата гимназии (сега ІІ ОУ П.Р.Славейков“). На ученичките и учениците не било позволено по онова време да общуват, но какви ли шмекерии не измисля Амурчо, за да помогне на сърцата що се любят…

Втората спирка беше Пощата. И тук – нова информация – защо орел е в центъра на Стара Загора, какво е уникално на сградата, как е изглеждала преди ремонтите и осъвременяването й, тъй като е паметник на културата от местно значение, от къде е този часовник, чието клепало се е чувало в целия град, а през последните години не се намери майстор, който да го поправи…И ето ти тебе : Изненада! Всички получихме лично адресирано доста закъсняло писмо. Моето е пощенска картичка със снимка на Пощата от 30. Х. 1938 г. от София от „мила дружка“, която е била на гости в Стара Загора. „Много красив и уреден град“ пише тя и се хвали, че си е купила „галошки трапец“. За тези, които не са чували и не знаят, галошки са си купували и дамите и господата, за да ги обуят върху обувките си и когато отидат на гости, да ги събуят и да останат по чисти обувки. (О, времена, о, нрави!)

Преди да стигнем до Пожарната, от другата страна на улицата е сградата на Ловния дом. И за него интересни и непознати истории – колко са били най-напред авджиите (11), а след няколко години стават 800 (по онова далечно време). За мене най-новото беше, че долният етаж са давали под наем и знаете ли за какво ? Там е било първото градско казино. Няма да издавам всичко. Ако Ви е любопитно, запишете се за следващите турове.

После стигнахме до Пожарната. И там дълга история. Най-напред пожари са гасили с конска тяга и бъчви с вода – за целия град 11 пожарникари. Много по-късно се снабдяват с автомобили и техника, а пожарникарите се удвояват.

По обратния път на запад, на ъгъла на ул. „Княз Борис“ и „Цар Иван Шишман“ на мястото на ъгловата красива реставрирана къща е била книжарницата на Милю Касабов, бащата на Гео Милев, изключителна личност с много заслуги за градската култура и бит. Мария е проучила доста пикантни истории за едновремешната бохема, за бита и нравите на гражданите, за интересите им и заниманията им.

По същата улица, на горния ъгъл, пресечката с бул. „Руски“ е бил парфюмерийният магазин. Мария се разпростря надълго и широко за стоката и за да ни въведе максимално в атмосферата по онова време на всички раздадоха мострички, напоени с модерния парфюм „Шанел 5“.

Какво е имало в Халите, преди да се превърнат в най-представителната Градска художествена галерия, какво се е продавало вътре, какво представлява кулата, която се извисява над сградата и пр. и пр. Прекрасната Мария, която явно много се е ровила, за да изкара на бял свят прелюбопитни истории сподели, че през 20-те, 30-те години на ХХ в. на бял свят се появяват и бонбоните лукчета. И ето, че асистентките й, с кокетна кошничка почерпиха всички с лютиво-сладките вкуснотийки.

Маршрутът продължи край Стария театър. Стана дума за пристройката от източната му страна, сега дом на ансамбъл „Загоре“, която е била първият Архиологически музей и първата Художествена галерия. Много истории, много култура, много поводи за гордост, но и за срам и позор, крие сградата на Драматичния театър, но който иска да знае повече – да участва в туровете.

Последната спирка беше пред Радио Стара Загора. Когато преди 85 години откриват първото българско извънстолично радио, то се е намирало на ъгъла на днешния Универсален магазин. Но за първите негови дни и часове „разказа“ първата говорителка на радиото – голямата актриса и общественичка Мара Шопова. Изключително приятна изненада, всеки от нас да чуе документален запис от преди 85 години.

И още една изненада: Всички участници в тура получиха валчер за намаление на цените за деня в две кафенета.

За още толкова много неща научихме с благодарност и признателност: за павираните улици, за Стъргалото и градската градина, за изтръгнатите по време на земетресението през 1928 г. кипариси и заменянето им с липи, за бита и интересите на гражданите …

Най-после, след сърдечни аплодисменти за очарователната д-р Мария Славчева, участниците в първия тур „Стара Загора – неразказани истории по правите улици“ си направиха снимка на стълбите на парк „5 октомври“.

В неделя (4 юли 2021г) отново ще има тур по същия маршрут.

Седмица по-късно, на 10 юли от 9.30 часа отново от Туристически информационен център, тръгва обиколка назад в историята на някои от най-известните градски часовници. Желаещите да участват в безплатния градски тур трябва да се запишат предварително. Това може да се случи на място в Туристически информационен център (бул.“Руски“ № 27), на тел.: 042/ 62 70 98, на email office@visitstarazagora.bg, на сайта www.visitstarazagora.bg или  https://forms.gle/MQgPWoNZkpN37NZ18 , както и във Фейсбук visitstarazagora.bg

Росица Ранчева