Мозайката днес показват в Стара Загора

От 1 до 5 юли 2021 г. в Стара Загора се провежда Четвъртото национално биенале „Мозайката днес“. Официалното откриване се състоя в Музея на религиите.

„Особено съм щастлива, че откриването на биеналето е съпътствано от една невероятна международна изложба, в която участваме всички ние, каза във встъпителното си слово Стойка Матева – главен организатор и вдъхновител на проявата. 10 са участниците в тазгодишното биенале. Някои от тях са от първото издание и досега, други участват за първи път, но са с дългогодишен опит.

Тази година те ще работят по темата „Мотиви на български шевици“. Ще се използват рециклирани керамични плочки. Шевиците символизират хармонията в света и човешкото поведение. В тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина. Завръщането към корените е мисия, която споделяме и така отдаваме признателност към изкуството, с което предците ни са разказвали своите истории и са предавали послание за здраве, любов и благоденствие. Не е случайно и мястото за сбъдване на събитието – парка на Старозагорските минерални бани, където се провежда ежегодният фолклорен фестивал „Богородична стъпка“.

Тази година биеналето се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора, с невероятната подкрепа на кмета на Старозагорските минерални бани Станчо Станев, на когото изказвам искрена благодарност и който ще бъде домакин на нашия форум. Надявам се, че всички заедно ще предадем нов облик на парка на Старозагорските бани“, каза г-жа Матева.

Тя пожела на участниците в биеналето да бъдат оригинални като всяко парче мозайка. Да бъдат обединени в цялостна композиция в себе си. Да бъдат мост между красивото, изкуството и умението да виждат с душа“.

10 автори от цяла България участват в биеналето. В рамките на 3 работни дни те ще направят 10 кв. м. на една от бетонните кашпи в парка на баните . Мозайката е мотиви от български шевици. Свързва се с това, че Старозагорските минерални бани се налага като голям център за отдих и рехабилитация, както и провеждането на ежегодния Тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

По традиция биеналето се открива с изложба на авторите – участници. Тази година в Музея на религиите е подредена Международната изложба „Балкански мостове ІІІ“ . След Пловдив, където е показана най-напред, старозагорци и гостите на града ще имат възможност до 20 юли 2021 г. да се запознаят с изкуството на 50 автори от 8 страни – Сърбия, Турция, Швеция, Албания, Франция, Северна Македония, Русия и България.

Под купола на Музея на религиите могат да се видят различни школи, техники, материали, начин на изразяване. Невероятно красива изложба от съвременни автори с много богата палитра от материали, цветове и техники.

Изложбата е организирана от Сдружение „Асоциацията на българската мозайка“.

Участниците в изложбата и присъстващите на събитието бяха поздравени от Диана Атанасова– началник на отдел „Култура“ в Община Стара Загора, Петър Калчев – директор на Регионален исторически музей , Станчо Станев – кмет на Старозагорски минерални бани, който ще бъде домакин на биеналето.

През изминалите издания на биеналето участниците в него са изработили и подарили на Стара Загора паното „Нова зора“, изработено от стъклокерамика и се намира в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ; парадната икона на Игнатий Старозагорски и надписа  в новопостроения храм „Св. Игнатий Старозагорски“. Изпълнени са по православните канони със смалт и мрамор; Репродукция на символа в герба на града „ Лъвица, кърмеща лъвче“ от мрамор и гранит.

Росица Ранчева