Три са предложенията за Почетен гражданин на Стара Загора за 2021 г.

„До крайната дата 30 юни 2021 г. за номинации за присъждане на званието „Почетен гражданин на Стара Загора са подадени три предложения“. Това съобщи за Dolap.bg Мария Динева, председател на Общинския съвет, до която са адресирани аргументираните номинации.

Първото е за Силвия Томова – директор на Балетния състав на Държавна опера Стара Загора, изтъкнат хореограф, специалист от световен мащаб. С нейното назначаване започна възраждането на балета на операта, за да се превърне за три години в най-добрата национална балетна формация, добре позната и търсена у нас. Предложението е направено от д-р Валентин Петров.

Второто предложение е от Инициативен комитет с председател акад. Кирил Тодоров за старозагорката Десислава Стефанова. През последните над 20 години, тя пропагандира българския фолклор основно във Великобритания, но и в други европейски страни. Стефанова създаде и ръководи многонационален Лондонски български хор, който е добре известен със своите концертни изяви освен на живо, по всички ТV– европейски канали и САЩ. Сега тя провежда онлайн майсторски класове по пеене с Детския ансамбъл „Загорче“, от където започва творческият й път.

Третото предложение е направено от проф. Иван Станков – председател на Съвета на настоятелите на Тракийски университет и от доц.д-р Добри Ярков – ректор на Тракийски университет за проф. д-р Иван Божков. Той първият ректор на Тракийски университет, голям учен, автор на десетки научни издания и на стотици публикации, изтъкнат общественик фин и честен човек и радетел за Стара Загора в различни направления.

След като специализирана комисия проучи и допусне кандидатурите, те ще бъдат разгледани на редовно заседание на Общинския съвет в последния четвъртък на месеца и ще бъдат гласувани тайно. За да бъде избран даден кандидат, за него трябва да са гласували 2/3 от общинските съветници.

Церемонията по връчване на най-високото отличие на Община Стара Загора е на 5 октомври, когато се чества Деня на Стара Загора.

Росица Ранчева