Сборник „Обичаме България“ издадоха осмокласници от ГПЧЕ“Ромен Ролан“

Сериозна като обем, мъдра, зряла, закачлива, модерна, изпипана, разчупена…книга-сборник на английски език „Обичаме България“ издадоха 8 „б“ клас на ГПЧЕ“Ромен Ролан“ с класен ръководител Таня Стаматова.

Книгата е продукт от заниманията на учениците в иновативните часове, където те по групи работят върху темите от преподавания материал – с изготвяне на оригинални презентации и търсене на допълнителна информация.

Така по всяка една изучавана област – „Традиции и обичаи“, „Българска кухня“, „Фестивали на храните“, „Забележителности“, „Велики българи“ и др. се раждат интересни презентации, с включени линкове и с илюстриращо видео. Учениците решават да ги обединят чрез програмата Book Creator в едно общо пространство.

Доволни от резултата, осмокласниците са единодушни, че е дошъл моментът да покажат всичко научено досега и да го вложат в своя оригинална книга. „Работеха абсолютно самостоятелно. Разделиха се на няколко екипа по трима думи – един основен ръководещ екип, друг – отговорен за редакцията на текста, трети – за визуалното оформление на книгата и още. Получи се наистина качествен продукт, а представянето му в Библиотека „Захарий Княжески“ в сряда вечерта надмина очакванията ми. Учениците, представящи традициите, бяха облечени в костюми на лазарка, сурвакар и кукер. Имаше танцуваща двойка, която представи танци от различните фолклорни области. Тези ученици, които трябваше да говорят за великите българи – събраха в едно имагинерно пространство Валя Балканска, цар Симеон и Джон Атанасов и всеки от тях разказваше за своя принос в историята на страната ни.“ – разказва с нескривана гордост Таня Стаматова.

Нейните ученици правят и специални тениски по този творчески проект – с корицата на книгата върху тях. Презентацията в Библиотеката е пред родителите и всички ученици участват с огромен ентусиазъм. По-малко от 10 месеца те изучават езика на Шекспир, а вече са сериозни изследователи, популяризатори и издатели. Освен това са научили и усвоили за 6+ един от най-важните уроци в живота – да бъдат отговорни /за думите и за делата си/.

Специални благодарности за съдействието изказват всички от тях – на Таня Александрова от клуб “ Тракийци“.

Новата книга вече е на специално място в библиотеката на ГПЧЕ”Ромен Ролан”.

Уляна Кьосева