Първи ножарски събор ще се проведе в град Шипка

От 2-ри до 4 юли 2021 г. в град Шипка ще се проведе Първи ножарски събор.  Организатори са местното читалище „Светлина 1861“ и Етнографски музей „Чирпанлиева къща“.
Ножарството е бил един от основните занаяти в балканския град още преди Освобождението. Имало е над 30 ножарски работилници, в които изкусни майстори са изработвали ятагани, саби, ножове, ножици, кръклъзи, сгъваеми джобни ножчета и различни кухненски и занаятчийски пособия.
За съжаление, днес този занаят е изгубен и само възрастните хора помнят известните в цялата страна изделия на старите майстори. С идеята да се възроди интересът към този занаят, организаторите са поканили гост-майстори от цялата страна, между които Стефан Чаков, местен майстор, който сега живее в село Крън, Кирил Митрашков, Боян Кършаков, Стоян Радев, Тодор Марев, Слав Славов и други. Те ще покажат различните етапи от изработката на един нож и тънкостите на занаята, обясни Татяна Косекова, председател на читалище „Светлина 1861“. Под стария дъб в Чирпанлиевата къща е построена пещ с духало, където ще има демонстрации. По време на тридневните празници в града ще отвори врати и базар на ножове.
По време на събора в Чирпанлиевата къща ще може да се види изложба на автентични ножове, изработени от старите шипченски майстори. След „Шипка фест“, който популяризира стари и забравени занаяти, това е вторият градски фестивал, уточни кметът на града Василка Панайотова.

В Шипка днес живеят постоянно 1330 души, сред които освен прочутите японци, има канадец, ирландец с две кучета, французин, семейство от Израел, от Алжир и още няколко семейства от Великобритания, които са избрали да отглеждат децата си в китното балканско градче.
По думите на кмета, гостите в Шипка това лято ще видят за първи път и любопитна градина от билки във формата на око. „Тя е нашият отговор на пандемията, която скова света и е спомен за прочутия билкар от нашия град Иван Раев, който е лекувал през миналия век италианската кралица“, разказа Панайотова. Тя припомни старата поговорка „За всяка болка има билка“ и подчерта, че Шипка е място, благословено от Бога. Лятото в старопланинския град става оживено, защото тук пристигат младежи от цяла Европа. Причината са два проекта, които се реализират – грижа за възрастни хора и обогатяване на знанията за сортовете, които се отглеждат в този край.
Д-р Румяна Лечева, БТА