За поезията, живота и празниците

/Две незабравими срещи на ученици от Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора с Мария Донева/

Случва се понякога един най-обикновен час по литература да се превърне в истински празник. Особено когато в клас пристигнат хора, за които думите са повече от живот. Такива – особено празнични – със сигурност бяха през тази учебна година и двете срещи на осмокласници от нашето училище с Мария Донева – един от най-талантливите съвременни български автори. Автор – с не толкова дълга, но впечатляваща творческа биография: родена в Стара Загора /всички можем да се гордеем с това! /, родител на над 10 стихосбирки, на пиеси, поставяни на различни сцени, драматург в Драматичен театър „Гео Милев“ в нашия град, изящен преводач на художествена литература от английски език /как се радват децата напоследък само!/, редактор в електронното списание „LiterNet“, един от създателите на проекта „Джазът пее на български“, носител на различни литературни награди … Мария, която прави всичко с любов и има необикновената способност, когато говори в стихове, в стаята да влиза светлина.

Затова и осмокласниците от 8б и 8д клас едва ли някога ще забравят своята среща с Мария – дните, в които децата разбраха, че поезията не са просто стихотворения, написани на хартия, които учениците учат в училище, за да им бъде скучно. Те разбраха, че поезията може да бъде чудо, че е жива, че е способна да превърне живота ти в празник и всеки един миг да отлита като събитие.

Впечатлени от артистичния талант на Мария, осмокласниците не пропуснаха възможността да зададат въпросите си и да сравнят критериите си за стойностното и нестойностното както в живота, така и в изкуството.

А запечатаните „ленти“ от снимки пазят всичко: и удивлението, и смеха, и усмивките, примесени и с мъничко тъга, защото децата вече знаят – изкуството е живот и чудо, в което има всичко.

Екатерина Стратиева