Възрожденски шевици от цяла България, събрани от Чудомир и Иван Енчев – Видьо, представят в каталог от казанлъшкия музей „Искра“

Образци от шевици от цяла България, бродирани през Възраждането и събрани от прочутия разказвач Чудомир и живописеца Иван Енчев – Видьо /1899-1936/, могат да се видят на страниците на каталога „Багри и шевици“, който издаде казанлъшкия музей „Искра“. Двамата колекционери са били участници в ученолюбива дружина „Искра“/1887-1923/, която поставя началото на всички културни институти в града на розите, разказа Венелина Пеева, етнограф и съставител на каталога. Тя уточни,че Иван Енчев – Видьо e български живописец и илюстратор, декоратор и карикатурист, артист и сценограф, археолог, етнограф, фолклорист и краевед, художествен критик, писател, общественик и читалищен деец. Създател е на първата сбирка на днешната Художествена галерия в града.
Колекцията на двамата казанлъчани, която е съхранила спомена за самородния талант на българските жени от края на XIX и началото на XX век се представя за първи път. Сред тях има сокайни шевици от забрадки, шевици от кърпи, ризи, ръкави на ризи, от сукмани, всички изработени ръчно и пазещи красотата на едно отминало време. Имаме шевици от всички региони, в които живеят българи, от Бяло море до река Дунав, по онова време техния рисунък носи белезите на местните майсторки, изтъкна Венелина Пеева. Тя припомни написаното от големия разказвач Чудомир, че жълтото е характерно за Старозагорския край, а червеният цвят е най-използван от балканджийките.
Геометричните фигури, които се използват по шевиците, също носят регионален характер. Едни предпочитат да бродират ромбове и кръстове, а други свастики. По тях може да се разбере дали са изработени от мома, млада жена, вдовица или възрастна жена, обясни Венелина Пеева и допълни, че при работата си те ги наричат за любов, за деца, за здраве, да пазят от уроки. По думите й, везбите са като народни песни, погледнеш ли днес, чуваш музика от онова време. Едно време българските шевици разкривали и социалния статус и етническия произход на даден човек. Красотата и изяществото им ги отличават от другите шевици по света.
Образците, съхранени от двамата прочути казанлъчани, са дигитализирани на електронен носител и така са подредени с текст към тях в каталога. По думите на Венелина Пеева, това е една възможност за добър пример и вълнуващ разказ за талантливите ни баби и прабаби за днешните поколения. Работата по подготовката на изданието е продължила пет месеца и се финансира по проект, защитен пред Министерството на културата. Каталогът „Багри и нишки“ е посветен на 120-годишнината на музей „Искра“.

Д-р Румяна Лечева, БТА