Звездата на Метрополитън опера ЖЕЛКО ЛУЧИЧ за първи път в България

Звездата на Метрополитън опера ЖЕЛКО ЛУЧИЧ за първи път в България

Именитият баритон гостува в ролята на барон Скарпия в спектакъла на операта „Тоска” на Античния форум

Едно от най-очакваните събития  в лятната програма на Старозагорската опера е спектакълът на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ на 16 юли, от 21.00 часа с  участието на звездата на Метрополитън опера и световните оперни сцени ЖЕЛКО ЛУЧИЧ. Световно признатият баритон идва за първи път в България по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Желко Лучич, когото меломаните добре познават и от поредицата онлайн излъчвания на оперни спектакли на Метрополитън опера по време на извънредната 2020 година, трябваше да участва в премиерния спектакъл на Старозагорската опера на операта „Бал с маски”, която се отложи няколко пъти миналата година. Българската публика ще може да види и чуе своя любимец на живо в Стара Загора първо в ролята на барон Скарпия от операта „Тоска”, а в обещаната роля на Ренато от „Бал с маски” – на откриването на Фестивала на оперното и балетното изкуство през ноември.

Желко Лучич ще си партнира на 16 юли с оперната дива Цветелина Василева, която ще бъде в ролята на Флория Тоска и с тенора Ивайло Михайлов – в ролята на художника Марио Каварадоси. С този спектакъл Старозагорската опера ще отбележи тридесетгодишната творческа дейност на изключителното българско сопрано със световна кариера Цветелина Василева. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов. Участват солистите Александър Марулев, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, оркестър, хор, децата от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки”, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”. Диригент на хора Младен Станев.

Специално за сцената на Античния форум „Августа Траяна” се подготвя нова сценография от художниците Венцислав Петров и Иван Господинов.

Сръбският баритон ЖЕЛКО ЛУЧИЧ продължава да печели признание за изпълненията си на драматичния репертоар във водещите световни оперните театри, включително Метрополитен опера, Кралския оперен театър, Операта на Сан Франциско, Националната опера в Париж, Театро ала Скала и Виенската държавна опера. За изпълнението му в „Силата на съдбата“ Файненшъл таймс пише, че „с този Дон Карлос, Желко Лучич дава ясна заявка, че е един от най-изключителните вердиеви баритони.“

Многото му ангажименти през сезона 2007/2008 включват Метрополитен опера, където гостува в главната роля в новата продукция на „Макбет“ от Верди /с диригент Джеймс Ливайн/; във Виенската държавна опера като Жермон в „Травиата“, в Държавната Опера в Дрезден в главната роля в „Риголето“; и Операта във Франкфурт, за да изпълни неколкократно главните роли в „Симоне Боканегра“ и „Макбет“, като и Яго в концертното изпълнение на „Отело“, Мишел в „Мантията“ и главната роля на Джани Скики в  оперния триптих от Пучини.

В последвалите сезони той пее Яго в новата продукция на „Отело“ в Дойче Опер Берлин, в „Травиата“ в Кралския оперен театър Ковънт Гардън и „Силата на съдбата“ във Виенската държавна опера, както и в „Бал с маски“ в Театро ала Скала, в „Макбет“ под диригентството на Рикардо Мути на Фестивала в Залцбург. Също така той участва в новите продукции на „Риголето“ в Метрополитен опера и на „Симоне Боканегра“ в Държавната опера в Мюнхен.

През сезона 2015/2016 се завръща в Метрополитен опера /“Отело“, „Тоска“/, в Лирик опера в Чикаго /“Набуко“/, в операта във Франкфурт /“Джани Скики“/, в Националната опера в Париж /“Травиата“/ и в Ковънт Гардън /„Трубадур“/. През 2016/2017, Желко Лучич пее главно в „Отело“ в Цюрих и в Ковънт Гардън, в „Риголето“ в Парижката опера и в „Набуко“ и „Риголето“ в Метрополитен опера. Също така участва в Галаконцерта по случай 50-та годишнина на тази опера.

През следващия сезон сред ангажиментите му са и връщането му във Виенската държавна опера за „Саломе“ и „Макбет“ и в Държавната опера в Мюнхен за „Тоска“ и „Симоне Боканегра“, както и в Парижката опера /“Трубадур“/ и Ковънт Гардън /“Макбет“/. Също така той няколкократно изпълнява главната роля в „Риголето“ в операта във Франкфурт и отново има участие в Метрополитен опера в „Селска чест“ и „Палячи“.

През сезон 2018/2019 гостува в Метрополитен опера, участвайки в „Момичето от Златния запад“ и „Отело“; пее в „Травиата“ в Лирик опера на Чикаго;  в „Тоска“ в Националната опера в Париж и в Дойче опер-Берлин по случай 50-та годишнина на продукцията. Следват  спектаклите на „Силата на съдбата“ в Националната опера в Париж; „Андре Шение“ и „Макбет“ в Държавната опера в Мюнхен и „Макбет“ в Метрополитен опера, „Травиата“ в Кралската Опера на Ковънт Гардън, „Тоска“ във Виенската държавна опера и „Адриана Лекуврьор“ в Националната опера на Париж.

Желко Лучич е пял също и с много оркестри, включително с Rundfunk симфоничния оркестър в Хесен, Филхармонията на Белград,  Радио-симфоничния оркестър на Брюксел и Симфоничния оркестър на Бостън. Носител е на първа награда през 1997 на Международния конкурс „Франсиско Виняс“ в Барселона. Желко Лучич e учил при световноизвестната певица /мецосопран/ Бисерка Цвеич. /IMG Artists/ 

Желко Лучич – ТОСКА – Tre sbirri, una carrozza…Va Tosca /Te Deum/ – видео