„Животът срещу смъртта“ – или как трагедията „Хамлет“ на Шекспир оживя в един учебен час едновременно на български и английски език

Предизвикателството заедно осъществиха учениците от 8-г клас на ППМГ „Гео Милев“ и техните учители Екатерина Стратиева /литература/ и Даниела Иванова /английски език/.

В един различен учебен час – между гласовете на два учебни звънеца, в една обикновена класна стая – 26 необикновени деца заедно с вдъхновените си учители сътвориха мъничко чудо – 45-минутен живот, който никой от тях със сигурност никога няма да забрави. Заедно говориха и играха, превеждаха и мислиха върху една от най-известните пиеси на великия ренесансов драматург – Уилям Шекспир – трагедията „Хамлет“. Направиха го сериозно, но и забавно – така, както никога не им се беше случвало досега – едновременно на български и на английски език. Нещо повече, в този час те със сигурност успяха да докажат – точно чрез трагедията „Хамлет“ на Шекспир, че животът, независимо от всичко/!/, е по-силен от смъртта.

Един урок, в който учениците двуезично репетираха лексика, изработиха декори, играха театър, защитаваха позиция и утвърждаваха знание. Урок, в който осмокласниците със сигурност разбраха, че литературата не е просто сбор от случайно нахвърляни произведения, а е процес и всичко, което тя „ражда“ и „помни“, се случва винаги точно навреме и никога „просто само за себе си“.

Екатерина Стратиева