Въпреки поройния дъжд, Преславен пак направи празника „Пътят на хляба“

На 26 юни 2021 г. старозагорското село Преславен осъмна в празнична премяна. В центъра му, пред читалището и кметството се проточиха шарени черги, делвите и кошниците се напълниха с цветя, опънаха се масите за изложбите … Киприте дворове са се превърнали в ароматни розови градини. Улиците трептят от чистота и ред.

Преславенци се разшетаха още по изгрев – да оправят животните, да замесят и втасат хлябовете , катмите и баниците, да сложат 100-годишните премени…

Нито синоптиците предсказваха, а и нищо не обещаваше, че към 8.30 часа ще се извие буря, която ще помете всичко по пътя си, ще наводни нивите и целият труд и старание ще пропаднат. Да Ви кажа, че организаторите си строшиха нервите е малко, а емоционалната читалищна секретарка Стойка Генова не можеше да спре сълзите си.

Лятната буря бързо се налудува и отмина и слънцето се показа отново. Преславенци наизлязоха от къщите си и запълниха центъра. След тях запристигаха и гостите, защото празник като „Пътят на хляба“ има вече стоите фенове и от околните села и най-вече от Стара Загора.

И така, с изключение на ритуалното зажънване на нивата, всичко предвидено нататък се случи както беше замислено.

Празникът започна с химна на село Преславен изпълнен от местната Детска градина „Росна китчица“ и стихчета посветени на жътва. Тържеството откри кметът Митко Митев. Той се извини на малките жътварчета, че дъждът провали шествието с каручките до нивата, за което бяха дошли децата от ДГ № 66 „Детски рай“ Стара Загора и детски танцови състави от НЧ „Настроение-2017“ Стара Загора. Пожела на всички гости хубав празник , плодородна година и богата реколта. Милена Желева- зам.кмет на Община Стара Загора по култура, туризъм и младежки дейности даде висока оценка на събитието. Тя подчерта, че се прави необходимото този празник да привлича не само гости от региона, но и туристи от страната.

Музикалната програма започна с изпълнение на Женската певческа група „Росна китка“ и Мъжка певческа група „Жътвари“ при читалище „Димитър Наумов-1908“ село Преславен, читалището, което носи името на големия радетел за модерно земеделие „Димитър Наумов“. „Ние неговите следовници сме организатори на празника на житото“- уточни Стойка Генова.

Концертната програма продължи с участие на родолюбците от клуб „Поп Минчо Кънчев“, НЧ „Железник“ Ст.Загора, МГ „Тракиец“ с. Тракия, танцов състав „Веселяци“ с. Бели бряг. Финалът бе с дълго жътварско хоро с песните на Донка и Тодор Кожухарови.

Какво имаше още: Изложба на хлябове подредена от Фурна с.Преславен-Иван Монев, Пекарна „Жар“- Невена Павлова гр.Стара Загора, самодейци от читалищата на Змейово и Бенковски. Вкусни палачинки въртяха кулинари от с. Шейново, а около майсторките на катми беше неустоимо вкусно.

Интерес предизвика изложбата от детски рисунки „Мое плодородно село‘‘. В детската работилничка за плетени играчки, Мария Налбантова показваше на малки и големи как всеки сам може да си изработи всевъзможни кукли, животни всякакви, различни предмети и пр.

Осмият празник „Пътят на хляба“ беше организиран от кметството под ръководството на Митко Митев, НЧ „Димитър Наумов – 1908“ с изключително отдадената на мисията секретарка Стойка Генова и Пенсионерския клуб, с голямата финансова подкрепа на Община Стара Загора, на домакина на нивата – арендатора Йордан Танев и бизнесмените Георги Митев и Младен Митев.

Сполай на всички, които с много любов и уважение към хляба приготвиха и участваха в празника „Пътят на хляба“!

Росица Ранчева