Красив концерт изнесоха вокалистките на НУМСИ „Христина Морфова“

На 23 юни 2021 г. в концертната зала на Центъра за талантливи деца „Проф. Петър Жеков“ в Стара Загора се представи специална продукция на НУМСИ „Христина Морфова“ . В нея участваха възпитаничките от вокалния клас на преподавателя по класическо пеене Костадин Чамов с корепетитор Полина Влахова и Учебният хор на училището с диригент Стефка Минкова и клавирен съпровод Венета Янкова.

Очарователните госпожици, всички облечени официално като на европейски гала концерт поднесоха разнообразна, стилна и доста трудна програма. Бяха изпълнени произведения от Добри Христов, Парашкев Хаджиев, Скарлати, Джордани, Петър Жеков, Моцарт, Бизе, Хауърг, Асен Карастоянов, маестро Георги Атанасов. Някои от госпожиците, от по-горните класове се представиха и с арии от опери.

Заслужени аплодисменти получиха Ренета Стойнова, Ани Атанасова, Радостина Ташева, Вероника Заркадаки, Невена Делева, Гергана Тодорова, Детелина Христова, Михаела Якимова и Ния Балдаранова. Гост на събитието беше Зорница Златева, възпитаничка на г-н Чамов, но вече студентка в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Тя има вече необходимата сценична свобода. Мецосопраното й показва стабилност и по-широк диапазон.

Концертът започна с изключително красива Меса No4 в до мажор, създадена от Шарл Гуно. Нейното изпълнение беше първо в Стара Загора. Нотите са предоставени преди много години на г-жа Минкова от Хора на софийските момчета.

Изпълнението е на оригинален латински език, което е нелеко предизвикателство, коментира Стефка Минкова. – Подготовката съвпадна и с периода на онлайн обучение заради епидемичната ковид-криза, но слава Богу се справихме. Подобно циклично произведение дава възможност на участниците в хора, ако в бъдеще трябва да интерпретират подобна музика, да подходят с много по-голямо спокойствие“.

В гимназиалния учебен хор са включени ученици от класовете по класическо пеене и някои пианисти. Хорът дава възможност на гимназистите от 8-12 клас да участват в тази формация и да създават произведения, които имат хорова фактура и възможност да натрупат конкретна практика. 17 хористи участваха в изпълнението на месата.

Има и още една хорова формация, на която предстои много сериозно и отговорно събитие. По покана на Държавна опера Стара Загора, през лятото формацията ще участва в международна продукция, свързана със създаване на музиката към серии на филма „Властелинът на пръстените“. В няколко от частите има изпълнение на живо на детски хор.

Това е сериозно изпитание, защото е недопустимо всяко темпово или динамично отклонение, сподели г-жа Минкова. Изключително сложна е транскрибцията, тъй като думите върху които пеем нямат нищо общо с никакъв език. Има тук-таме се чувства транскрибция, съответстваща на английско произношение.

Събитието е на 1 и 2 август 2021 г. в Пловдив. Ангажирани са 20 души от Детския хор на НУМСИ „Христина Морфова“ и Хорът на пловдивските момчета – общо 50 хористи.

Концертът завърши с изпълнение на всички певици на любимата песен „Маргаритки“ по текст на Петър Русев и музика на Петър Жеков.

Росица Ранчева