Вино, мед, лимонада и сладкиши от лавандула посрещнаха чирпанлии и гости на Националния фестивал на лавандулата

На 25 юни 2021 г. стотици жители и гости на Чирпан,както и десетки земеделски производители от Тракия се събраха на градския площад за откриването на седмото издание на Фестивала на лавандулата. Градът на Яворов беше обгърнат от омайния аромат на прочутото виолетово цвете.

Сладкиши, вино, мед, лимонада, сувенири, рисунки от лавандула бяха подредени на щандовете на база за кулинарни изкушения и занаяти в центъра на града.

По традиция най-много гости се струпаха на щанда на австрийката Катерина, която от десет години живее в чирпанското село Изворово. Заедно със съпруга си – арменец от Кипър двамата майсторят екосладкиши, които са прочути с уникалния си вкус.

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков дадоха заедно официално началото на Фестивала на лавандулата.

Поздравявам Ви за инициативата и организацията на първия в България фестивал на лавандулата”, посочи в словото си министърът. Той изтъкна, че с нарастването на декарите, върху които се отглежда лавандула по биологичен метод, нашата страна постига по- високи екостандарти.

На откриването присъства и доц. д-р Нели Грозева, зам.-ректор на Тракийския университет. Университетът тази година е партньор в организацията на фестивала и на кръглата маса, на която на 26 юни 2021 г. в село Средно градище, ще се дискутират проблемите при отглеждането на лавандулата.

Днес Средно градище е домакин на втория ден от фестивала. Предстои пребогата програма, базар, избор на кралица и крал на лавандулата, изложби, фолклорни концерти и пр.

Финалът ще бъде концертът на любимата на поколения българи певица Йорданка Христова.

Д-р Румяна Лечева, БТА