С впечатляващи тържества приключи учебната година за първокласниците в ОУ „Кирил Христов“

За учениците от първи до трети клас в ОУ „Кирил Христов“ тържествено приключи учебната година, в която след задължителната присъствена форма децата имаха възможност за допълнително триседмично обучение и участие в различни дейности по проекти и по интереси. Учителите организираха игри на открито, посещения в близкия парк или в културни институции. Децата рисуваха, изпълняваха песни, мажоретките танцуваха и всички се радваха на възможността да бъдат отново заедно.

„Този нов подход в регламента за учебната година, отнасящ се за учениците от първи до шести клас с различно времетраене, се оказа особено интересен за първокласниците. Съгласно изискванията, присъствието им не беше задължително, но през тези три седмици групата на най-малките възпитаници на училището беше най-многолюдна и постоянна“, отбеляза Господин Балъкчиев, директор на ОУ „Кирил Христов“.

Опитът показа, че учениците от ОУ „Кирил Христов“ припознават училището като място, където могат да се обучават, но също и да се забавляват и да изграждат трайни приятелства. Разбира се, до тях бяха винаги техните учители, подкрепени от родителите.

С най-голям трепет тържествата в края на учебната година бяха очаквани от най-малките ученици. Класните ръководители на четирите паралелки – Яна Иванова, Мария Вълчева, Анна Христова и Тонка Маринова, със съдействието на учителите на групите за целодневна организация Светла Георгиева, Силвия Тилева – Иванова, Биляна Иванова и Миглена Иванова, се бяха постарали да направят незабравим за първокласниците този паметен ден, на който връчиха удостоверенията им за завършен първи клас.

Особено запомнящо се бе тържеството на I „а“ клас, което се проведе в конферентната зала. Гости на празника бяха директорът Господин Балъкчиев и заместник-директорът по учебната дейност в начален етап Катя Георгиева. Оригиналният замисъл на учителките Яна Иванова и Светла Георгиева бе интердисциплинарният урок да бъде под формата на вълшебно мислено пътешествие в света на знанието. Първо учениците показаха познанията си по околен свят, като демонстрираха колко много са научили за историята на България и на родния край – Стара Загора. След това първокласниците се справиха с редица забавни задачи – подредиха Замъка на буквите, помогнаха на приказните герои да излязат във ваканция, като разпознаха техните реплики. Истинско предизвикателство бяха откритите свитъци с въпроси по български език, на които те успяха правилно да отговорят. Не се затрудниха и да конструират кораб от геометрични фигури, защото решиха с лекота поставените като условие математически задачи. След това „отплаваха“ с песни и весело настроение към далечен остров, на който поставиха капсула на времето. В нея всяко дете лично сложи попълнена специална бланка, в която написа кои са му приятелите и своята мечта – какъв иска да стане, когато порасне. Обещаха си да отворят капсулата в четвърти клас, за да си спомнят с усмивка и умиление за времето, когато са били първолачета. Накрая трудът им бе възнаграден, когато намериха ковчеже с различни изненади и с най-желаното от тях съкровище – удостоверенията за завършен първи клас.

За учениците от I „б“ клас бе организиран чудесен празник в класната стая на открито, с оригинална украса, много песни и слънчево настроение. За децата от I „в“ клас бе подготвено стилно тържество с много забавни предизвикателства, игри с приказки, гатанки, кръстословици, музика, а накрая в небето полетяха разноцветни балони с пожелание за весела ваканция. Първокласниците от I „г“ клас отбелязаха завършването си със специално честване в Къщата музей „Гео Милев“, където се запознаха с интересни факти от детството на поета, рецитираха стихове, получиха като подарък от родителите си книжки с негови детски стихотворения, а накрая всички заедно изпълниха най-популярната детска песен „Зайченцето бяло“ – по стихове на Леда Милева, дъщеря на Гео Милев. Така във всяка паралелка отбелязаха по различен и запомнящ се начин приключването на учебната година.

Цветя, грейнали детски усмивки, снимки за спомен на първокласниците и думи на признателност за положения труд от децата и техните преподаватели украсиха деня. Празниците завършиха с пожеланието да бъдат благословени учениците, техните учители и родители, които бяха отново заедно пред прага на лятото. А за новата учебна година ОУ „Кирил Христов“, предвид големия брой на желаещите да запишат децата си в него за първи клас, отново се утвърди като най-предпочитано училище в Стара Загора.

Таня Николова