ГПЧЕ „Ромен Ролан“ отвори врати за новите си ученици

На 23 юни 2021 г. под мотото „Ден на отворените врати“ Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Ромен Ролан“ Стара Загора съчета няколко празника в един ден. „Както бяхме дълго време затворени, сега решихме да отворим широко вратите за всички желаещи и особено за седмокласниците, които искат да се запознаят по-добре с това какво предлага училището ни, – обясни за Dolap.bg директорът Теодора Николова.- Освен изучаването на чужди езици тук се случват много и интересни неща, които те няма как да видят, ако не сторят това на място.

Тази учебна година всички осмокласници са в иновативни паралелки. Те изучават интердисциплинарно чуждия език с помощта на музика и други изкуства, на информационните технологии и пр. В проектното предложение бяхме заложили, че ще имаме една така наречена „Седмица на гениалните идеи“, в която те ще презентират целогодишната си работа по възприемане на чуждия език. Това направихме днес. Учениците от немските, френските и английските паралелки (общо осем на брой) показаха как лесно, бързо и много интересно се усвоява чуждият език. Те ще продължат да представят прилаганите иновативни методи като в предстоящия понеделник и другата сряда каним и родителите им“.

Г-жа Николова със задоволство сподели, че осмокласниците са демонстрирали, че не се работи самоцелно по чуждия език, а и чрез другите изучавани в училището дисциплини – изобразително изкуство, музиката, информационните технологии, философията като предмет, който се изучава в 8-ми клас заедно с чуждия език. Всички натрупани знания и опитност през учебната година, учениците умело презентираха като краен продукт на 13-ия Панаир на науките – издадени книжки на съответния език, наситени с всевъзможни истории от живота в училище, комикси, кръстословици, различни електронни продукти, правени с преподавателите и пр.

На Панаира на науките бяха представени по атрактивен начин всички изучавани предмети в гимназията с новото, интересното в науката. Изпитваха се знанията на учениците по интересен начин – с кръстословици, с викторини, с различни опити по физика, по химия, по биология. Всяка стая в училището беше заета с представяне на някой предмет . Нямаше свободна стая в най-голямото старозагорско училище..

Всеки посетител имаше възможност да премине от стая в стая, там където му е интересно да се задържи по-за дълго, дори сам да се включи в играта, без да бъде ограничен във времето. Представиха се печатните издания на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – „Пътеки“, които излизат от 1955 г. от създаването на училището и философското издание „Его“, както и вестник „RR”– репортер, който тази година излезе електронен с видия, интервюта, забавни страници и пр.

Представиха се всичките 22 клуба по интереси: „Четящата банда“ с ръководител – любимият учител Евгени Черепов, „Искам да бъда писател“, „Езикова култура“, „Подготовка за САЕ“, „Приятели на водата“, „Четем и пишем на английски“, „Слушаме и говорим на английски“, „Френски език в медиите“, „Бест – речи и дебати на английски““, „Кариерни пътища“, „Готвим с Мая“, проектите „Еразъм“ , новият проект за Международната награда на херцога на Единбург, клуб „Философският свят на младите“, Дейността на Ученическия съвет, Математическата лингвистика, Информационните технологии…Около час и половина продължи представянето на немски език…

Панаирът беше много интересен и полезен освен за гостуващите седмокласници и за нашите деветокласници и десетокласници, които по новия учебен план трябва да си избират профилиращите предмети, които ще изучават. Това за тях е ориентиращо, защото работата по профила се представя в друга светлина. Т.е. всеки може да прецени къде би се реализирал най-пълноценно,- уточни Теодора Николова.- Много подготвени седмокласници посрещнахме днес. Т.е. те дойдоха с информиран избор: Кандидатствам в това училище, защото искам да изучавам този и този език и да се занимавам с еди какво си. Това е много важно да се случи преди да си подредят желанията в платформата. Защото информираният избор е много важен“.

Тази година ГПЧЕ „Ромен Ролан“ ще приеме нови 208 ученици в 8 паралелки. Ще се изучават английски, френски и немски, както и досега. За първи път ще има нова паралелка- софтуерни и харуерни науки с немски и английски език. Открива се защото точно тези профили 10-класниците са избрали миналата година да изучават в 11 и 12 клас. Т.е. най-голям е интересът към информатиката и информационните технологии. Софтуерни и хардуерни науки дава възможност след завършване на средното си образование да имат още една специалност, която ще им помогне да кандидатстват в техническите университети.

След 6 часа Панаир на науките, програмата продължи в двора на училището с Празник на талантите. На специално изградена сцена, благодарение на Община Стара Загора, ученици от гимназията пяха, танцуваха и се забавляваха. Това се случва ежегодно, за 55-ти път от създаване на училището, включително и през „специалната“ 2020 г. Тогава празникът се проведе онлайн, но пак стана. Фиестата завърши с пет ката хоро, на което се заловиха гимназисти, учители и гости.

Росица Ранчева