И в Стара Загора се представя „Списък на всички страхотни неща“

 

  1. Сладолед; 2. Воден пистолет; … 7. Хора, които се спъват и падат…

Едно дете прави списък на всички страхотни неща, заради които си струва да се живее. Прави го, за да спаси майка си от непрекъснатите й опити за самоубийство. Детето пораства и се превръща в мъж, но списъкът продължава да расте.

Тези думи ни запознават с историята в пиесата „Списък на всички страхотни неща“ от английския драматург Дънкан Макмилан. Пиесата излиза 2013г. и бързо добива широка популярност, като заглавието се поставя в много театри по света. А през 2017г. тв каналът HBO я заснема на сцената на Барън Стрийт Тиътър в Ню Йорк.

Старозагорската публика ще има възможността да види моноспектакъла, направен по текста на Макмилън, тази събота/26 юни 2021 г./ в Къщата на архитекта. Представлението е продуцирано от независимия театър „Реплика“. В ролята на момчето, разказващо историята, влиза актьорът Милко Йовчев, а режисьор е неговата съпруга Боряна Йовчева/дебют/. Сценограф е Михаела Михайлова.

Моноспектакълът ще се играе под открито небе, в двора на Къщата на архитекта, а началният час е 8 вечерта. Въпреки че темата е сериозна, от представлението блика неподправен и пречистващ смях. Има и моменти, които те хващат за гърлото.

Спектакълът е правен с голямо желание и себеотдаване от страна на целия екип, споделя артистът Милко Йовчев и допълва: „В началото не познавах пиесата и си пуснах да гледам филма на HBO. Толкова ми харесаха текста и историята, че на петнайстата минута го спрях и си казах, че искам да направя тази пиеса и да изиграя тази роля. Не желаех да се влияя от иначе прекрасния филм, затова не го догледах. Малко след това с Боряна започнахме работа върху представлението.“

Зрителите могат да закупят билет за „Списък на всички страхотни неща“ от Къщата на архитекта, включително и преди началото на представлението. Организаторите допълват, че при лоши метеорологични условия и дъжд, събитието няма да се отменя, а ще се премести на закрито в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески.

Димитър МИТЕВ