10 факта за св. Йоан Кръстител

                       На 24 юни се чества рождението на св. Йоан Предтеча

Св. Йоан Предтеча е най-почитаният християнски светец след Богородица. Сам Спасителят говорел за пророка така: „Между родените от жени не се е явил по-голям от Иоана Кръстителя“ (Мат. 11:11).

* * *

Рождението на св. Йоан Кръстител е уникален празник за Православието. Има само три празника, когато християните възпоменават не деня на смъртта, а рождения ден на тези, които прославят: Рождество Христово, Рождество на Пресвета Богородица и Рождение на св. Йоан Кръстител. Този факт е още едно свидетелство, че пророкът св. Йоан Предтеча е особено почитан в Църквата.

* * *

Наричат св. Йоан Предтеча и Кръстител. Предтеча – защото е дошъл преди Христа и е проповядвал на народа Неговото пришествие. Кръстител – защото той е кръстил Спасителя в река Йордан.

* * *

За св. Йоан Предтеча споменават и четиримата евангелисти. Освен това в своите исторически трудове за него пише и Йосиф Флавий.

* * *

Паметта на св. Йоан Кръстител Църквата празнува пет пъти в годината: на 23 септември – зачатие; 24 юни – рождение; 29 август – отсичане на честната му глава (строг пост); 7 януари – събор на св. Йоан Кръстител (във връзка с Кръщение Господне); 24 февруари – първо и второ намиране на честната му глава; 25 май – трето намиране на честната му глава.

* * *

Св. Йоан Предтеча е родственик на Господ Иисус Христос по майчина линия.

* * *

В Евангелие от Марк четем за св. Йоан Предтеча, че до 30-та си година живял като аскет в пустинята, носел одежда от камилска вълна и кожен пояс, хранел се с див мед и акриди (ядивни скакалци). Скакалците, според Моисеевия закон, се считали за чисти насекоми, които влизат в категорията „крилати влечуги, ходещи на четири нозе“ (Лев. 11:21). Макар че съществува и друга версия за значението на думата „акриди“: растителна храна – шушулки, които могат да се смелят и от тях да се пекат питки.

* * *

Св. Йоан е последният пророк измежду множеството праведници, предсказали пришествието на Месията, Който ще освободи народа на Израил.

* * *

Лайтмотив в проповедите на св. Йоан Предтеча е покаянието. След дълги години аскетичен живот в пустинята пророкът идва при река Йордан, където евреите извършвали традиционно религиозно умиване. Тук той заговорил на народа за покаяние и кръщение за опрощаване на греховете и започнал да кръщава хората във водите. Това не било Тайнството Кръщение, каквото го познаваме днес, а неговият първообраз.

* * *

Св. Йоан Кръстител е жестоко екзекутиран – главата му е отсечена. Ето как станало това. Цар Ирод Антипа (син на Ирод Велики, който след Рождество Христово заповядал да убият всички витлеемски младенци) затворил пророка в тъмница, защото го изобличавал за престъпния му брак с Иродиада. По време на пиршеството по повод рождения ден на дъщерята на Иродиада – Саломе, рожденичката танцувала за Ирод и майка й я подучила да поиска от царя в награда за своя танц смъртта на пророка. Отсекли главата на св. Йоан и Саломе я поднесла на майка си на блюдо. В памет за мъченическата смърт на пророка е установен църковният празник Отсичане главата на св. Йоан Предтеча.

 

Превод и адаптация: Храм „Света Троица“ – Стара Загора

Източник: https://azbyka.ru/days/p-10-faktov-ob-ioanne-krestitele