„Самотата в съвременния човек/свят“: първи уъркшоп на АКТ–УНИМА, България

От 15 до 28 юни 2021 г. в Държавен куклен театър Стара Загора се провежда първият уъркшоп, организиран от АКТ-УНИМА, България, на тема „Самотата в съвременния човек/свят“. Финалният показ на резултатите пред публика ще бъде на 28 юни от 19:30 в залата на театъра.

Входът е свободен, до изчерпване на регламентираните 50% места.

Повече от година сме принудени да разбираме света по различен начин, но все пак сме заедно, един до друг. И ако не друго, то именно на това ни научи новото време – да се подкрепяме в това, което обичаме да правим най-много. Сега сме изправени пред трудността да се справим с проблема на самотата  – тази в нас и другата – в света, който обитаваме. Самотата в социалното ни присъствие пред екраните и в ежедневното ни общуване. Самотата като хронична болка и начин на живот.

Уършкопът има за отправна точка поезията на Цветелина Вътева и Антония Антонова и е в две части: сценографски и актьорски. Негови ръководители са тандемът Веселка Кунчева и Мариета Голомехова. За участие в уъркшопа те селектираха 13 актьора и 4 сценографа от различни куклени театри в страната.

Уъркшопите имат за цел да създадат среда, в която съвместната работа между актьори и сценографи да постигне ново колективно живеене, творчески запознанства, придобиване на специфични умения и рефлективност в сферата на кукления театър. Този процес среща актьори и сценографи от различни куклени театри в страната с вярата, че само заедно, увлечени в творческата енергия и таланта на всеки един от нас, можем да преминем отвъд самотата и да се приберем у дома. Там, където някой ни чака. 

Мариела Кралева