Започва ремонт на две големи старозагорски училища

Веднага след завършване на настоящата учебна година започва основен ремонт на две големи училища в Стара Загора – СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“. Това съобщи за Dolap.bg Иванка Сотирова, зам. кмет по образование, здравеопазване и социални дейности.- Ще бъдат пребазирани в две различни посоки с оглед да се избегнат всякакви сътресения.

СУ „Васил Левски“ ще бъде в ПГ по механотехника и транспорт „Н.Й.Вапцаров“. Създадени са условия за провеждане на пълноценен учебен процес и на двете учебни заведения, без да си пречат.

СУ „Христо Ботев“ ще бъде пребазирано в ХІ ОУ „Николай Лилиев“, където единият от етажите не се използва. Там през годините са били пребазирани ГПЧЕ „Ромен Ролан“, СУ „Железник“, Помощното училище и др. Етажът е обезопасен и изолиран, за да няма достъп с учениците от училището домакин.

На СУ „Христо Ботев“ се осигурява самостоятелен достъп до двора от самостоятелен вход, както и за самостоятелен вход за качване на ІV етаж. Другите етажи са изолирани, за да няма преминаване на ученици от едното училище в другото. Стаите са достатъчни за нормално водене на учебните занятия.

Очаква се през идващата година на ОУ „Николай Лилиев“ да се направи външно саниране“.

Зам.кметът обясни още, че до края на настоящия месец юни строителната фирма, която работеше по училищния корпус на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ приключва всички довършителни дейности. Избрана е друга фирма, която започва втория етап от строителните дейности на училището. Той включва изграждане на общежитието и на прилежащите пространства, дворът и спортните площадки и съоръжения. Строителните дейности ще бъдат обезопасени за началото на новата учебна година.

Община Стара Загора е в процедура на избор на изпълнител за изграждане на нова детска градина, която ще се построи в абсолютния градски център.

Предстоящ е ремонт на Детска градина „Звънче“. Тече процедурата за избор на изпълнител, който трябва да изпълни решението на дворното пространство с изграждане на подходящи съоръжения на децата за игра.

За всички строителни дейности финансирането е осигурено.

Росица Ранчева