Концерт „Магия и реалност“ ще радва старозагорци за Еньовден

На 24 юни 2021 г. от 18.00 часа, на сцената пред Община Стара Загора, възпитаниците на творческите формации при НЧ „Георги Бакалов 1933“ ще поздравят със своите изпълнения жителите и гостите на града по случай Еньовден. В концерта „Магия и реалност“ ще участват-Танцова формация „Тракийче“, Школа за поп музика и Танцов клуб „Хорце“.

Танцова формация „Тракийче“ е състав за талантливи деца, които носят със желание пламъка на българския фолклор в сърцата си. Художествен ръководител е Росица Христова.

Формацията е създадена през 2010 г. към НЧ„Георги Бакалов 1933г.“ Участва в различни фолклорни фестивали, концерти и празници .Има богата програма от автентични хора и танци от различните етнографски области.

Тракийче“ е носител на първа и трета награда от 14-ти Национален конкурс за камерен танц гр. Хасково и второ място от „Орфеево изворче“-2017г. Съставът е участвал в международни фолклорни фестивали в гр.Газиантеп-2014г.;Анталия-2014г.; Северен Кипър-2015г, Чанаккале-2015г.; гр.Измир-2016г – със специална награда от кмета на гр.Измир. Гърция –Паралия-2018г. Охрид-2018г, Румъния-2019г.

Танцов клуб „Хорце“ е създаден през 2005 година от ентусиасти, влюбени в българския фолклор. Има многобройни участия  на фестивали, събори, концерти, осъществени в България и в Грузия,  Македония,  Хърватска,  Турция , Чехия.

Школата за поп музика е създадена през 2016 година. Вокален педагог е Марижана Иванова. Всеки изпълнител се радва на индивидуално певческо обучение. Всяка година изявените участници в школата обогатяват читалищната колекция от награди, грамоти, отличия от различни музикални конкурси.

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата. Казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.
Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. Жените – баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за, болестта без име.

Dolap.bg