В столица на лавандулата се превръща чирпанският край

На 25 и 26 юни 2021 г. чирпанският край ще се превърне в столица на лавандулата. През първия ден в град Чирпан, а през втория – в село Средно градище ще се проведе седмото издание на Национален фестивал на лавандулата. Това съобщи за медиите кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов.

Целта е да превърнем събитието в голям празник на лавандулата, каза г-н Крачолов. – Амбициите ни са през следващите няколко години фестивалът да се доближи по мащабност, качество и интерес до Празника на розата в Казанлък. В старозагорски регион имаме щастието и късмета да отглеждаме две невероятни култури – розата в северната част на областта и лавандулата в чирпанския край“.

Градоначалникът е проучил, че във Франция, където също се отглежда лавандула, е развит много добре туризмът. Идеята е и тук, чрез лавандулата, да се популяризира и регионът, тъй като Чирпан има много какво да покаже, освен традиционните си културни празници. В подножието на Средна гора има прекрасни, живи села. Там са и перфектните винарни, които също ще се включат в празника.

Тъй като периодът от цъфтеж до жътва на лавандулата е най-малко три седмици, проучва се възможността за чартърни полети на туристи, разнообразни атрактивни събития и пр.

Фестивалът тази година започва в петък в град Чирпан с базар на занаятите и производителите на етерично-маслени култури, основно лавандула. За децата ще гостува Държавен куклен театър Стара Загора с премиерна интерактивна постановка. След това концерт ще изнесе местната поп звезда, финалистът от „Гласът на България“ Пламен де ла Бона (Пламен Бонев). Черешката на тортата ще бъде концерт на Силвия Кацарова.

В събота фестивалът се разгръща в цялата си пищност и неповторимост в село Средно градище, където е сърцето на лавандуловите насаждения, заедно със съседните Изворово и Спасово. Председателят на организационния комитет Нина Гергинова обяви част от програмата, която не може да се разкаже, а да се съпреживее. Ще се спази традицията, Туристическото дружество да поведе приятелите на природата и купонджиите по лавандуловата туристическа пътека до пищните виолетови ароматни насаждения.

Гостоприемно Средно градище вече е стъкмено, подредено, почистено и в готовност да се посрещнат много гости. Готова е лавандуловата изложба, изложбите на местните таланти по изобразителни и приложни изкуства и фотография. Ще бъде отворена детска лавандулова работилничка, ще бъдат избрани лавандулови кралица и крал, фолклорни състави от региона ще се надпяват, надсвирват и надиграват. На лавандулов базар ще има лавандулов мед и вино, лавандулови сладка, лавандулова цитронада, кексчета и торти с лавандулов аромат, месни традиционни ястия, ароматни торбички и много други подобни изкушения от производители на екопродукти. Седем чирпански и една пловдивска винарна ще рекламират стоката си със щедра дегустация. В местната лавандулова дестилерия на всеки кръгъл час ще има опознавателен тур за любопитни посетители. Концерт в Средно градище ще изнесе и голямата Йорданка Христова.

От 18:30 ч. в салона на читалище започва кргла маса по проблемите на лавандулата. Засега участие са заявили над 70 производители на етерични култури. Поканени са 10 лектори, които ще запознаят присъстващите със съвременните тенденции на лавандулопроизводството. Очакват се специалисти от университетите, представители на Министерство на земеделието и храните, производители от страната да коментират съдбата на тази толкова ценна култура.

За пръв път сме във формат, желан от нас от самото начало на фестивала преди осем години, каза председателят на организационния Нина Гергинова. – Община Чирпан застана зад нас с усилия, ентусиазъм, средства и логистика.”

В брифинга участваха още Тодор Иванов, ст.експерт в отдел “Култура” на Община Чирпан и Веселин Димов, от организационния комитет.

Росица Ранчева