Черешова задушница е на 19 юни 2021 г.

Съботният ден ( 19 юни 2021 г.) преди Петдесетница ( 20 юни 2021 г.), е ден в памет на починалите християни. Всички църкви възпоминават покойниците. Задушницата у нас наричат “черешова” – по името на най-популярния плод, който се раздава в това време на годината.

Според библейските текстове след Възнесението на Господа, входът на Царството небесно в невидимия свят на рая е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра, за които се моли до свършека на света.

На Задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата на живите за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости.

Черешовата задушница е втората в годината и се пада преди началото на Петровите пости, които тази година започват от 27 юни.

Свещениците съветват, че ако не можете да отидете на място на гробищата, поръчвате в църква суха литургия за своите близки. През нощта срещу Черешовата задушница имената и свещите ще преспят в олтара, а в събота сутринта свещениците ще запалят свещите и ще изчетат имената на Вашите близки.

В събота сутринта Вие също можете да присъствате на службата и после да раздадете храна за „Бог да прости!“ на хората, които се намират в църквата, на свещеника, на клисарките. Храна за „Бог да прости!“ можете да раздадете на Вашите колеги, съседи, роднини.

                                       Допълнителни автобуси в Стара Загора за Задушница

За доброто транспортно обслужване на гражданите за възпоменанието “Задушница” на 19.06.2021 г., събота, фирма „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД ще осигури допълнителни автобуси до Гробищния парк, както следва:

Линия № 17 – кв. „Три чучура-север” – Гробищен парк:
* от 06:17 часа до 13:00 часа, интервал на движение – 15 минути;
* от 13:00 до 15:00 часа, интервал на движение – 20-30 минути.

Линия № 41 – кв. „Железник” – Гробищен парк:
* 06:35 часа до 13:35 часа, интервал на движение – 30 минути.

Линия No 204 – СБА-Гробищен парк – 09.00 ч.

Dolap.bg