Обща изложба на 25-тия Пленер по живопис „Дружба“

На 15 юни в зала „Байер“ се откри заключителната изложба на Пленера по живопис „Дружба“. Събитието бе уважено лично от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, който поздрави участниците и връчи на всеки един от тях плакета на пленера, дело на Христо Златев. Вече няколко пъти младият градоначалник уважава събития в зала „Байер“, което е заявена и потвърдена положителна оценка за работата на местното дружество на Съюза на художниците в България. Амбициозният му председател Милен Алагенски коментира тазгодишното издание на пленера така:

„Това е 25-ти Пленер по живопис „Дружба“. Седмината участници тази година работиха в Къща-музей „Николай Лилиев“, там рисуваха – докато не вали, бяха в двора, като завали – се преместваха вътре. Техни 14 картини ще обогатят фонда на Художествена галерия-Стара Загора. Константинос Даис от Гърция е участвал в Симпозиум по скулптура в камък тук през 1987 г. с една прословута „Ябълка“, която е изчезнала отдавна. Сега е направил страхотна живопис. Валентин Стойчев е от Стара Загора, но дълги години живее в Ловеч.

Много съм доволен от нивото на пленера. Моята идея беше тази година той малко да се „поразчупи“ от тази гледна точка, че съществува от 40 години с няколко прекъсвания, включително и миналата година. Затова съм много доволен, на първо място, че го има, макар и в съкратен вариант, с един участник по-малко. и с доста намален бюджет. Въпреки традицията, която аз изключително много уважавам , предложих на ръководството на Община Стара Загора един вариант, в който да има колеги, които работят в областта на живописта, но по образование са завършили графика, скулптура…като експеримент – живописта през погледа на колегите, които основно се занимават с други жанрове. Другата линия, в която тази година се разви пленерът е „минало-настояще“, пак казвам заради Константинос  и Валентин, заради това, че имат връзка с града ни отпреди 34 и повече години. И третата връзка, която мога да спомена е „преподаватели-студенти“ – Проф. д-р Красимир Русев  е преподавател във Велико Търново и при него се е обучавала Зорница Иванова, също участник в пленера. „

Аз съм много доволен от резултата, мисля че се получи много добър пленер, а и колегите са доволни. Тази година те всички направиха платната си тук, което е много хубаво и в това е смисълът. „

Изложбата от Пленер „Дружба“ ще бъде в зала „Байер“ само до края на месец юни. Побързайте да я разгледате! Още от прага вляво ще ви очароват прекрасните големи икони на Зорница Иванова на двамата светци – покровители на Стара Загора – Свети Игнатий Старозагорски и Свети Теодор Тирон. От авторката има и един изящен триптих на – Света Мария Магдалена, Благоразумния разбойник и Света Мария Египетска.

Галя Колева, другият участник от Стара Загора, е представила платна, пълни с цветове, позитивизъм и светла енергия – „Въздух“, „В ритъма на танца“ „Сън“ „Земя“ „Мъдрецът“. Нейните произведения за мен са рисувани с директно ползване на цветовете на дъгата и предизвикват усмивка, радост и романтичен захлас.

Красиво усещане сред природата около язовир Копринка е пресъздал Костас Диас, много нежно и много лирично – зелено, разлистено и с един невероятен дъжд, пресъздаден толкова асоциативно.

Грамадните жилищни блокове със светещи прозорци и разнообразна архитектура от хилядите подобрения на отделните апартаменти е пресъздал в платната си „Екстериори“ авторът Валентин Стойчев.

Има какво да се види, да се усети и да те очарова в изложбата на 7 творци, които изповядват връзката си с Града на липите, поетите и правите улици от тези няколко дни на пленера.

Да, тук „невидими се скитат вредом музи“…

Уляна Кьосева