Две нови атрактивни специалности представи Медицински колеж при отворени врати

На 17 юни 2021 г. в Деня на отворените врати, Медицинският колеж при Тракийски университет – Стара Загора представи новите си специалности „Ортопедичен техник“ и „Медицински оптик“.

Специалността „Ортопедичен техник“, която засега се предлага единствено в България и на Балканите, ще бъде водена от световно известния български учен проф. Евгени Дюкенджиев. Тя беше обстойно представена от него в новосъздадената учебна зала, оборудвана с над 100 модела от дългогодишната практика на професора в Русия, Латвия и България. В този „музей на надеждата“ за втори шанс за пълноценен живот на бебета- пеленачета, дечица, родени с малформации, деца с церебрална парализа, възрастни с малформации или останали след катастрофи или заболявания без крайници има десетки изкуствени приспособления, създадени от упорството и таланта на проф. Дюкенджиев. В единия край на салона е представена и най-древната ортеза – рицарска броня, ръчно изработена от професора и неговия екип, а на срещуположния край – ортопедията на ХХІ век – роботика и бионика в служба на човека.

Експонатите на стойност над 70 000 лв. професорът е подарил на Медицинския колеж, в полза на неговите бъдещи студенти. Някои от тях са уникални и патент на професора. По държавна поръчка тази първа учебна година те ще бъдат 10 души. Вече са се записали 9. Ще има възможност и за платено обучение на стойност 2500 лв. за семестър. Зам. ректорът по учебната част доц.д-р Нели Грозева съобщи за Dolap.bg, че има заявен интерес от група от Русия за обучение по тази специалност на студенти на руски език. Обучението за година ще струва 2500 евро.

Обучението по специалността е само редовно. За бакалавър е 3 години. За магистър – още 2, с възможност и за докторантура. Това са намеренията на проф. Дюкенджиев, който ще преподава заедно със съпругата си, която също е специалист в тази област.

Подробностите за специалността „Медицински оптик“ съобщи Калоян Върляков, който ще бъде преподавател на бъдещите студенти. Той нагледно представи модерната мобилна база, ситуирана в автобус, паркиран в двора на колежа. Според инж. Върляков „проектът е в три фази: първата е оптика с ребрационен кът, която е реализирана и регистрирана. Втората фаза е медицински очен кабинет и третата, в която е ролята на Медицинския колеж е телемедицината. Идеята на телемедицината е в това, че в момента има много малки населени места, където хората са лишени от медицинска услуга. При тях, освен че финансовият фактор е изключително важен, транспортният фактор е също голям проблем. Виждаме хора, които посещават лечебно заведение чак когато имат много сериозен проблем. Ранната диагностика на въпросното заболяване или патология е изключителна важна. Това, за което се стараем е, го направим безплатно и достъпно за хората. Целта ни е да го направим достъпно и финансово и методично. Мечтата ни е това да стане един много добър тренажор за Медицинския колеж, тъй като по-добра практика от това реално да виждаш какво се случва в малките, средните и големите населени места няма.“

По държавен план-прием през първата учебна година ще бъдат приети 10 студенти в специалността „Медицински оптик“. Реална е възможността и за платено обучение.

До настоящия момент в Медицински колеж има четири специалности, от които „Медицински козметик“ е от нерегулираните професии, докато останалите – „Помощник фармацевт“, „Рехабилитатор“, Медицински лаборант“ – са регулирани, съобщи в началото на събитието проф. Анна Толекова, директор на институцията. – Към специалностите в колежа се проявява голям интерес, а реализацията е на 100%. Дори имаме заявки за много по-ранна реализация, особено в ситуацията на ковид-кризата на медицинския лаборант. Още втората година да започнат да работят и да се включат в преодоляването на пандемията“.

През „Отворените врати“ на Медицински колеж преминаха много кандидат-студенти и техните родители, както и други специалисти с висше образование, но решили да получат знания и образование и в някои от предлаганите специалности.

Росица Ранчева