Почитаме Св. Паисий Хилендарски и празника на първия посветен на него  храм

На 19 юни Българската православна църква почита паметта на Преподобния Паисий Хилендарски. Наричан още Отец Паисий, той е български народен будител, духовник и светия, автор на „История славянобългарска“. Канонизиран е за светец от Светия синод на Българската православна църква през 1962 година. Паметта му се отбелязва на 19 юни.

В старозагорския квартал „Зора“ като бял гълъб се извисява първият български храм, който носи името на Свети Паисий Хилендарски“.

Навремето Старозагорският митрополит Панкратий благослови храмът да се нарече на името на Свети Паисий Хилендарски, – припомни предстоятелят му отец Йордан Карагеоргиев. – Когато разбрах, че и читалището в квартала се казва „Свети Паисий Хилендарски“ си казах, че няма нищо случайно. Не е случаен и фактът, че има Змейовски препис на „История славянобългарска“. Явно Паисий е минавал по нашия край. Може би е имало някакво забележително събитие с него, за да може Бог да благослови нашият храм да бъде първи. От миналата година осветиха в София втори храм с небесен покровител Св. Паисий, но нашият е първи.

През тези години Св. Паисий наистина показа благодатта си. Невероятен светец е! Иска ми се паметта му да бъде позната за повече хора. За съжаление нашите знания стигат само до заветната книга, която е написал. През целия си живот той е бил поругаван, гонен, присмиван и въпреки това, той завършва делото си и тръгва с черно расо по време на турското робство, да буди „юрода, който се срами да се нарече българин…“

Вечернята, послучай храмовия празник, ще бъде в петък (18 юни 2021 г.) от 18:00 ч. с петохлебие и водосвет. На 19 юни (събота) Утренята започва в 8:00 часа. Светата литургия е с начало 9:00 ч. Този ден е и Задушница. Затова ще бъде отслужена заупокойна молитва за всички починали сродници и тогава ще се раздаде социалната кухня.

Тук е новото!- съобщи за медията ни отец Йордан Карагеоргиев. – Младежката организация, заедно с кметовете на селата Лозен и Сулица от месец и половина започнахме да обгрижваме самотни възрастни хора по селата. По 10 човека са средно на село. Предстои грижата да се разпростре най-скоро на Старозагорските минерални бани и на още 3-4 села в общината“.

Към момента социалната кухня приготвя храна за неделния ден, за около 50 човека, като половината е за селата. На някои хора се носят по две порции, за да имат ядене за по-дълго време. Идеята е да се готви и още един делничен ден, като се увеличи двойно бройката – на 100 порции.

Всичко е на доброволни начала, а продуктите са от дарители. Имаме и две готвачки – Людмила и Биляна. И двете идват и работят от сърце и душа в името на Бога. Много добри, честни, чевръсти и сърцати жени, каза отец Йордан. – Но имаме нужда от всякакви хранителни продукти – боб, ориз, захар, олио, макарони, брашно и пр. пакетирани продукти. Който желае да помогне, с колкото може, може да го стори всеки ден в храма.

Първата копка на храм „Св. Паисий Хилендарски“ е направена на 17 август 1996 г. от тогавашния митрополит Панкратий. Същинското строителство започва пет години по-късно, а освещаването става на 19 юни 2008 година от митрополит Галактион. Проектът на църквата е дарение от арх. Ваня Тончева, а изографисването е дело на преподавателката във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Ваня Сапунджиева. При освещаването на черквата настоятелството получава специален дар – 12 икони от населението на град Банско, където според легендата е роден отец Паисий. За сравнително краткото си съществуване храмът е получил като дарение три икони, които вярващите възприемат като лекуващи различни заболявания. Едната е „Събор на всичките свети отци“ и е дело на неизвестен зограф отпреди 160 години, а на другите две преди повече от век са изобразени Спасителят и Божията майка. Вторият престол на Божия дом е на Св. Спиридон Тримитунски Чудотворец. Тук се пази и негова оригинална пантофка, за която се разказва че върши чудеса.

Преди шест години към храма се изгради социална сграда с кухненски блок, където всяка неделя и по празниците се раздава безплатна храна на 50 социално слаби граждани. Тук се провежда неделно училище за деца и за възрастни, има логопедичен и компютърен кабинет, училище по пиано; православни психолози, лекари и юристи, дават безплатни съвети.

Росица Ранчева