Млади джаз изпълнители се събират на Трети национален конкурс в Стара Загора

Незаглъхнали още акордите от деветото издание на Джаз форум Стара Загора и ето, че на 19 юни 2021 г. в столицата на джаза – Стара Загора, ще се проведе Третият национален конкурс за млади джаз изпълнители. 36 са индивидуалните изпълнители в категориите вокалисти и инструменталисти и 15 в двете джаз формации.

В състава на журито традиционно присъстват изтъкнати наши джаз музиканти, преподаватели във висши музикални учебни заведения по дисциплината Поп и джаз изпълнителско изкуство, водещи имена от българската джазова сцена.

Конкурсната програма се провежда в залата на Регионална библиотека „Захари Княжески“ в три категории. Във всяка една от тях участниците се разпределят във възрастови групи, както следва:

Първа категория – Индивидуални изпълнители – вокалисти: – първа група – ученици до VII клас включително, втора група – ученици от VIII до XII клас включително и трета група – вокалисти до 29 год.

Втора категория – Индивидуални изпълнители – инструменталисти: – първа група – ученици до VII клас включително, втора група – ученици от VIII до XII клас включително и трета група – инструменталисти до 29 год.

Трета категория – Джаз формации:вокални, инструментални или вокално-инструментални ансамбли/. Първа група ученици до XII клас – и втора група участници до 29 год.

Участниците от трите категории се представят с популярни джазови стандарти или джазови пиеси с общо времетраене до 8 минути. В конкурсния репертоар могат да бъдат включени и авторски творби. Желателно е изпълненията да бъдат на живо, може да се ползва и механичен акомпанимент.

Всеки изпълнител получава грамота за участие.

За първа и втора категория за всяка възрастова група се присъждат диплом и медал, съответно за I-во, II-ро и III-то място. В категория „Джаз формации“ за всяка възрастова група наградените получават диплом и плакет.

Министерството на културата отпуска три стипендии от по 1000 лв. за отличените на първо, второ и трето място участници от първа категория – вокалисти, втора възрастова група. Има определени и други награди – на Община Стара Загора, на НУМСИ „Христина Морфова“ и др.

Наградите на отличените участници ще се връчат на тържествен Гала концерт. Той ще се състои на откритата сцена в центъра на града от 19:00 часа . В концерта по желание могат да участват и преподавателите на участниците. При дъждовно време, гала концертът ще бъде в библиотеката.

Инициатор и организатор на конкурса е Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора и Министерството на културата.

Инициативата за провеждането на конкурса е свързана и с популяризиране на джазовото изкуство. От 2012 г. безценното културно наследство на джаза се прокламира от ЮНЕСКО като инструмент, насърчаващ културния диалог и сътрудничество между народите. Джазът е универсален език на свободата , който преодолява географските, културните и социалните граници, приобщава различията и стимулира творческото общуване и изразяване. Основната цел на проекта е свързана с обмяната на добрите практики при изучаване на джазовото изкуство в националните музикални училища и висшите музикални учебни заведения. В програмата на конкурса са предвидени и съпътстващи събития.

Надя Тончева