Биенале „Мозайката днес“ за четвърти пореден път в Стара Загора

Биенале „Мозайката днес“
Стара Загора 1.07.2021г.-5.07.2021г.
Изложба „Балкански мостове III”
„Музей на религиите“ ,Стара Загора
1.07.2021г. – 20.07.2021г.

Биенале „Мозайката днес“ за четвърти пореден път се реализира, благодарение на доброто партньорство между Община Стара Загора и „Арт Мозайка“, превръщайки го в традиционно събитие в културния живот на града, известен с едни от най-красивите съхранени образци на това антично изкуство.
Отдадени на идеята за популяризиране на мозайката и обединени от общата страст към тази древна художествена форма, доброволци от всички краища на България се обединяват в стремежа си да покажат, че тя е изключително разнообразна като приложение и може да има съвременно звучене. За целта през годините екипът използва различни техники и материали ,като резултатите на тази творческата отдаденост могат да се видят и днес на различни позиции в града като :
• паното „Нова зора“ в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, изработена от стъклокерамика ;
• парадната икона на Игнатий Старозагорски и надписа в новопостроения храм, изпълнени по православните канони със смалт и мрамор ;
• репродукцията на символа в герба на града „ Лъвица, кърмеща лъвче“ от мрамор и гранит.
За тазгодишното издание на форума е избрана темата „ Мотиви от българските шевици“, за която ще се използват рециклирани керамични плочки. Шевиците символизират хармонията в света и човешкото поведение, като в тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина. Завръщането към корените е мисия ,която споделяме и така отдаваме признателност към изкуство, с което предците ни са разказвали своите истории и са предавали послание за здраве, любов и благоденствие. Не е случайно и мястото, подбрано от организатора „ Арт Мозайка“ за сбъдване на събитието-парка на Старозагорските минерални бани, където се провежда ежегодния фолклорен фестивал „Богородична стъпка“.
По традиция биеналето се открива с изложба на участниците. Тази година жителите на града могат да се насладят на уникални мозаечни произведения на изтъкнати наши и чуждестранни творци –„едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали“ и е част от изложбата „Балкански мостове III“, организирана от „Сдружение Асоциация на Българската Мозайка“ . Официалното откриване е на 1.07.2021г. в 17.30 ч. в Музей на религиите и ще бъде там до 20.07.2021г.