Ансамбъл „Загоре“ изправи своята вярна публика на крака

Образцов юбилеен концерт 65 години „Магията продължава…“ изнесе в понеделник вечер на сцената на Операта Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. Вярната публика силно аплодира изпълненията в прецизно балансирана програма. На финала бяха връчени награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Златни и сребърни лири“   – на Стефка Пенева, Бистра Стоянова, Данаил Тодоров и Анна Минчева от състава на ансамбъла.Наградите се присъждат за изключителен принос в областта на фолклорното музикално и танцово изкуство и високи художествено-творчески постижения.

В началото на концерта художественият ръководител на „Загоре“ Христо Иванов припомни имената на знакови хореографи и музиканти, работили за ансамбъла през годинити и специално благодари на всички кметски ръководства, които запазиха състава. „Това означава, че има нужда от нас“ – каза Христо Иванов.

Разкошната програма започна с емблематичния танц на „Загоре“ – „Главанска сюита“ с хореография на Атанас Атанасов. В първата част бяха включени и атрактивните „Варненски танц“ /хореография Георги Велев/ и визуалното разкошество „По гроздобер“ /хореография Христо Иванов/ . Изпълненията на хора на „Загоре“ бяха на много, много високо ниво – чудесно свършена работа от диригента Йорданка Вълчанова и талантливите изпълнители. Сърцат оркестър, който и свири, и пее, и участва в действието – браво, Маестро Ангел Чакъров! Чест за всеки музикант е и да изпълни оригинално заглавие като Концертна пиеса за оркестър №2 от самия си ръководител.

Динамичната втора част на концерт вдигна скоростта с бързите танци „Казанлъчани“ и „Коконици“ /хореография Христо Иванов/  и завърши с буйните „Шопски танци“ /хореография Маргарита Дикова/.

Един прекрасен концерт, който наистина би се именувал „образцов“ като на  табелката „образцов дом“  и показва сътвореното в една „къща“, в която има порядък, дисциплина и още трудолюбие, отдаденост и стремеж към високи върхове.

Уляна Кьосева

Снимки Стефан Анков