Никола Райков е българската номинация за европейските награди EUROCON 2021

Номинацията на България за европейските награди на EUROCON 2021 в категория автор с цялостен принос за последните 10 години е на старозагорския писател Никола Райков!

Еврокон е най-установеният ежегоден фестивал за фантастика в Европа и се провежда от 1972 година, като мястото на провеждане всеки път е различно. Тази година изданието ще се проведе от 15 до 18 юли във Фиуджи, Италия.

След оспорвано гласуване в отделните категории бяха излъчени победителите, които български делегат ще представи на работната среща на Европейската научнофантастична асоциация на фестивала Еврокон във Фиуджи, Италия. Своя глас изпратиха и потвърдиха над 1000 фенове на фантастичното, а крайните резултати бяха сметнати съгласно правилата за гласуване.

Всички победители може да видите тук https://fandombg.org/eurocon/

Фестивалът Еврокон традиционно е събитието, което събира най-масово представители на фантастичния фендъм от различни европейски страни. В рамките на фестивала се провеждат множество лекции, кръгли маси и интервюта с известни автори пред публика.

Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за фантастика, от European Science Fiction Society, организация, съставена от фенове и професионалисти в областта на фантастиката, в която европейските държави всяка година изпращат делегати. Български номинации са печелили награди от Еврокон и това е един от най-добрите начини за популяризиране на родната фантастика пред европейската публика.

През 2004 година Еврокон се проведе и в България, а тази година изданието ще се проведе от 15 до 18 юли във Фиуджи, Италия. Сред почетните гости на фестивала ще бъдат:

Иън МакДоналд, автор на популярни и награждавани научнофантастични романи, сред които “Brasyl” и “The Dervish House”. Носител на Локус, Хюго, Филип Дик, Джон Кемпбъл и други награди, включително на наградата Grandmaster of Science Fiction на ESFS.

Maurizio Manzieri, италиански художник на фантастични творби, номиниран за Хюго.

Eric Stillwell, продуцент и сценарист на телевизионни сериали, сред които “Star Trek: The Next Generation” и “Star Trek: Voyager”.

Повече информация за събитието вижте на неговия официален сайт: https://eurocon2021.it/

Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино. Започва да публикува свои статии, разкази и повести. Силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща в България.

Творчеството му за възрастни получава признания и награди, но той става истински популярен с първите по рода си детски книги.

Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си, за който написва експерименталната приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“. След феноменалния успех на първата книга на бял свят се появява и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, с която става най-младият автор печелил националното отличие „Константин Константинов“ на Министерство на Културата – най-престижната награда за детско творчество в България.

Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Носител е на над 10 награди и номинации. Никола Райков е известен с високо хуманните си възгледи и споделя безплатно своите книги в електронен формат.

Двукратен носител е на наградата „Бисерче вълшебно“, в която гласуват хиляди деца от цяла България, със своите приказки-игри „Добросъците“ и „Приказка от два свята“. Електронните издания на творбите му се превеждат от доброволци по цял свят, а книгите му се издават и извън България. Правата върху цялото му творчество са откупени в Китай.

ПО-ЗНАЧИМИ НАГРАДИ И ПРИЗНАНИЯ:

2005 (септември) – Награда „най-добър филмов проект“ на международния фестивал за кино в Балчик.

2013 (септември) – Награда „Булгакон 2013“ за приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“

2014 (април) – Награда на участниците в „Южна пролет“ за приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“

2014 (юли) – Национално отличие за най-добър детски фантаст за 2013-2014

2014 (юли) – Номинация за „Best creator of children’s sci-fi or fantasy books“, Eurocon 2014, Ireland

2014 (декември) – Награда „Носител на всенародната любов“ за приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“, Фондация „Човешката библиотека“

2015 (май) – Национална награда „Константин Константинов“ за приказката-игра „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“

2015 (декември) – Награда „Носител на всенародната любов“ за приказката-игра „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, Фондация „Човешката библиотека“

2016 (август) – Номинация за литературната награда „Перото“ за приказката-игра „Добросъците“

2017 (април) – Награда „Бисерче вълшебно“ в категория „Иноватори“ за приказката-игра „Добросъците“

2019 (април) – Награда „Бисерче вълшебно“ в категория „Изследователи (8-10)“ за „Приказка от два свята“