„Лъжци по неволя” донесоха сняг през юни и смях през сълзи в Стара Загора

Коледа тази година дойде в Стара Загора шест месеца по –рано със сняг в средата на юни. Абсурдният, но много смешен сюжет, дължим на Драматичен театър „Гео Милев” и неговата най-нова премиера „Лъжци по неволя” на съвременния британски драматург Антъни Нийлсън. Брилянтният превод отново е на Златна Костова. Тя е успяла да предаде сюжета от Острова, запазвайки характерния стил на 50 годишния автор, който ни кара да се смеем през сълзи и да плачем от смях.

След успешната премиера на Сатиричния театър през 2016 година Николай Урумов,  един от най-ярките и обичани комедийни актьори влиза в ново амплоа и ни представя като режисьор забавната и атрактивна комедия, създадена в духа на традиционния английски черен хумор. Пет години са достатъчен период за да предложи свой прочит на съвременния разказ на Нийлсън, който ни връща и в следвоенните години, за да опише половин век от драматичния живот на едно английско семейство.

Пиесата завладява със своята непринуденост и абсурдността на непредвидимите си обрати, умело завихрени от Антъни Нийлсън. Една празнична, коледна, вихрена феерия, в която се случват чудеса!”, коментира преди премиерата Николай Урумов.

Актьорът, който е добре познат на старозагорската публика, е привлякъл за поредния си режисьорски проект актьори от различни поколения. Ролите на полицаите Гобъл и Блънт са поверени на Стефан Борисов и Ивелин Керанов. Запомнящи се в изключително комичните си роли на Гроня и Гарсън са Мария Енева и Елена Азалова. Изненада за зрителите предлага Ирина Фратева в ролята на Каръл Конър, която е очаквана до края на спектакъла.

Сценографията е поверена на Златан Дрянов, художественото осветление е на Цветан Колев, а музикалните картини са на Иван Колев.

Всеки ден без смях е загубен. И в най-тъжните ситуации трябва да търсим хумор, е едно от посланията на зрелищната постановка, в която снежинките предизвикват ярки усмивки, а не студ в началото на лятото.

Пиесата излиза на самия финал на сезона и след премиера на голяма сцена ще може да бъде видяна до края на юли на алтернативното сценично пространство сред Лапидариума на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Лъжци по неволя“ е петата премиера на старозагорския драматичен театър през последния сезон. Тя беше представена на 14 юни 2021 г. след „Уважаема госпожице Марта“ на Орлин Дяков,  „Да се провреш под дъгата“ , постановка на Ивалин Димитров,“Осем жени“ на Стефан Делев   и „Пижама за шестима“ в прочита на проф. Атанас Атанасов.

Д-р Румяна Лечева, БТА