„Аида“ на Стадион „Берое“ – пет години по-късно

150 години от премиерата на операта „Аида”

„Аида“ на стадион „Берое“ – пет години по-късно

Италианският тенор Дарио ди Виетри в ролята на Радамес

 

„Опера на стадиона” ще отпразнува на 10 юли от 20.00 часа на стадион „Берое” своя пети рожден ден с представянето на грандиозната вердиева творба – операта „Аида” в пълната й версия. С този спектакъл Старозагорската опера се присъединява и към световните чествания на 150 години от премиерата на операта „Аида”.

Преди пет години, на 6 юни 2016 година, стартира първото издание на „Опера на стадиона” по идея на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов и се превърна в едно от най-очакваните летни събития в културната карта на България и региона. Събитието ознаменува 100 годишнината на емблематичния за Стара Загора футболен отбор „Берое”. Тогава бяха представени две действия и четири картини от операта „Аида” на Джузепе Верди с незабравимото участие на световния тенор Камен Чанев в ролята на Радамес.

Пет години по-късно грандиозната продукция на операта „Аида” на Старозагорската опера се подготвя специално за стадиона и ще бъде представена с изцяло нова сценична визия с очакваната от зрителите зрелищност и атрактивни постановъчни ефекти и решения.

“Сценографията цели да подчертае монолитния дух на египетската архитектура. С поглед към най-характерните за периода орнаменти, храмови символи и мистични йероглифи обрисуващи величието на египетската култура, сценографията предлага на зрителите и един съвременен прочит на класиката на Верди. Уповавайки се на традиционните похвати за изграждане на сценография, съчетано със съвременна мултимедия, ние целим да вдъхнем нов живот в битието на персонажите и да представим безсмъртната история в изцяло нов дух” – споделя художникът Венцислав Петров.

Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Режисьор на мега продукцията е Огнян Драганов. Хормайстор Младен Станев. Монументалната сценография е дело на художниците Венцислав Петров и Иван Господинов, а художник на част от пищните костюми – италианският майстор-сценограф и костюмограф Салваторе Русо, адаптация костюми Теодора Джамбазова. Впечатляващите балетни платна ще се осъществят с участието на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера.

Великолепен солистичен състав ще зарадва на 10 юли с изпълненията си почитателите на оперното изкуство. Спектакълът ще бъде със специалното участие на италианския тенор Дарио ди Виетри в една от неговите коронни роли – на Радамес.  Талантливият изпълнител с респектираща биография е възпитаник на Миланската консерватория и Училището по италианска опера в Театро Комунале в Болоня. Специализира при Лучано Павароти, Катя Ричарели, Бруна Балиони и др. Регистрирал е престижни гостувания на сцените на  Миланската Скала, Римската опера, Арена ди Верона, Сан Карло в Неапол, Фестивала “Пучини” в Торе дел Лаго, Гръцката национална опера, Полската национална опера, Операта в Дубай, Центъра за изкуства в Сеул – Южна Корея и много други.

Елена Баръмова ще бъде в ролята на Аида. В ролята на Амнерис ще се представи мецосопраното Даниела Дякова, баритонът Нико Исаков  – в ролята на Амонасро, а в ролите на Рамфис и Царя на Египет зрителите ще се насладят на блестящите баси Ивайло Джуров и Александър Марулев. Емилия Иванова ще изпълни ролята на Жрицата. Участват оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.

„Аида” на стадион „Берое” – рекламно видео

Изпълнява се на италиански с надписи на български

Билети: 20 лева

ВИП сектор с включен кетъринг – 100 лева

Онлайн https://operasz.bg/events/event/aida-na-stadion-beroe/

Eventim.bg

 

 

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР
+359 887 444 360
+359 885 509 829
+359 42 622 431
бул. „М.Кусев“ № 30
Понеделник – Петък: 08:00ч. – 20:00ч.
Събота 10:00ч. – 18:00ч.
Неделя 10:00ч. – 18:00ч.

Каса стадион „Берое”

Работно време от 10:00ч. до 20:30ч.

 

БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/

При провеждането на спектакъла ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!